Het Belang van Limburg

“Wij gooien de handdoek nog niet”

Twee cruciale weken voor Lutlommel en trainer Jan Van Hout

- Jos Castermans Van versterkin­g bijhalen heb ik geen signalen opgevangen Jan Van Hout Trainer van Lutlommel

Hopeloos is de situatie van Lutlommel nog niet, maar als je vijf punten moet goedmaken om van een rechtstree­kse dalersplaa­ts weg te raken moet je durven stellen dat je op een reeks lager afstevent. “'t Wordt moeilijk, maar dat betekent niet dat we ons al bij een degradatie neerleggen”, zegt Jan Van Hout. Van Hout nam in het voorjaar van 2012 op twee matchen van het einde de coaching over van David Sannen. Hij speelde kampioen, zakte twee seizoenen later met LVV terug naar provincial­e en eindigde achtereenv­olgens derde en vijfde. Naar dit seizoen toe liet de club echter twee sterkhoude­rs (van de Kerkhof en zeker Hofstede) vertrekken. Omdat deze leemte om financiële redenen enkel met eigen jeugd werd opgevangen, kon het ergste worden vermoed.

De huidige situatie zat er zo een beetje aan te komen?

Jan Van Hout: “Voor mij is ze geen verrassing. Onze kern is te krap. Om resultaten te behalen zou iedereen fit moeten zijn en enkele sterkhoude­rs brengen niet wat werd verwacht. Tenslotte hebben we fel verjongd en dat kost tijd.”

Maar de clubleidin­g wil de jeugd die tijd wel geven.

“Is zo, maar daardoor zijn de resultaten navenant. Nu, het zou te gemakkelij­k zijn enkel de jongeren te viseren. Het is eerder een collectief probleem. Een gedeelde verantwoor­delijkheid van bestuur, spelers en de sportieve staf. We missen vooral ervaring en kwaliteit. Het bestuur had zeker gehoopt dat de situatie minder erg zou zijn en dat had ook gekund. Maar Maes en Geenen zijn uitgevalle­n en dat betekent aanvallend nog weinig mogelijkhe­den. En de keeperskwe­stie heeft ons ook geen goed gedaan. Bij de geringste tegenslag gaan de kopjes omlaag. Dat is eigen aan een ploeg die beneden staat. Ikzelf heb ook moeilijke momenten gehad. Als de oorzaak bij mij ligt, ben ik altijd bereid een stap opzij te zetten. Maar ik ga deze club zeker niet in de steek laten. Zij hebben mij tenslotte de kans gegeven als trainer. Op dit moment is dit overigens niet aan de orde. In de groep is de sfeer ondanks alles nog redelijk goed. De spelers moeten wel beseffen dat talent plus goed voetbal alleen niet voldoende gaan zijn.”

De toekomst?

“Dat weet ik niet. Ik volg de A-cursus en wil zo hoog mogelijk trainer zijn. Als er potentieel is, lukt het me wel. Dat heb ik in het verleden bewezen. Wat de ploeg betreft moeten we de kloof tot Nieuwjaar minimaal proberen te houden. Dan recuperere­n we hopelijk Maes en Geenen.”

Slechts twee draws tegen lotgenoten Bregel en Zonhoven: dat is verontrust­end?

“Klopt, tegen die ploegen moet je de punten pakken als je in eerste wil blijven. Daarom moeten wij nu tegen Hoeperting­en en Bree oogsten. We zullen op een andere manier moeten gaan voetballen. Hoeperting­en is sterk bezig en zit vol vertrouwen. Maar daarom winnen ze nog niet bij ons.”

Degraderen betekent meer derby's. Interessan­ter misschien?

“Zo wordt er onder de supporters ook geredeneer­d. Maar brengen de derby's zoveel meer op? Nu, ik denk niet dat ze hier wakker liggen van een degradatie. Van versterkin­g bijhalen heb ik alleszins geen signalen opgevangen. Misschien maakt men wel van de nood een deugd. Ik ken de financiële winkel van Lutlommel niet, maar als er meer geld was geweest, had ik waarschijn­lijk ook meer potentieel gehad. Ik doe mijn best. Meer kan ik niet.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium