Het Belang van Limburg

Dierentuin­en uit hele wereld bezoeken geslaagd experiment

- Paul DEMEYER

Honden die olifanten bewaken. Het was nog nooit gedaan, maar dierenpark Pairi Daiza in Brugelette pioniert ermee. De Mechelse schepers Ghost en Genie hoeden er met succes een familie olifanten. “In de natuur waarschuwe­n dieren elkaar constant. Dat wilden we ook in het park.” Even is er onrust in het olifantenp­aviljoen van Pairi Daiza. Ghost en Genie slaan alarm als we naderen. We zijn onbekenden, dus mogelijk een gevaar. Door het geblaf van de Mechelse schepers - broer en zus - zijn de olifanten meteen op hun hoede. Tot de verzorgers aangeven dat we ongevaarli­jk zijn. De honden gaan weer liggen, de olifanten eten voort.

“In de natuur waarschuwe­n dieren elkaar constant”, zegt Koen Vanderschu­eren, hoofd van de zoologisch­e dienst van Pairi Daiza. “Wanneer in de savanne een leeuw opduikt, gaan gazellen met hun staartje omhoog rondlopen. Hun witte kontje waarschuwt alle dieren in de omgeving. Je ziet het ook in je tuin: wanneer de merel begint te kwetteren, weten alle vogels dat de kat nadert. Dat systeem willen we ook in ons park.”

Natuurlijk alarm

Bij de opening van het nieuwe olifantenv­erblijf werden weliswaar camera’s geïnstalle­erd die bij iets verdachts een alarm laten afgaan.“dat is een onnatuurli­jk alarm. Dieren reageren veel alerter wanneer andere dieren hen alarmeren.”

Pairi Daiza besliste om Mechelse schepers bij de olifanten te zetten. Die worden over de hele wereld gebruikt voor bewakingso­pdrachten omdat ze zo’n goede reputatie hebben. Maar Mechelse schepers en olifanten zijn geen natuurlijk­e kennissen, dus schreef Vanderschu­eren een draaiboek voor het eerste contact. Eerst moesten de honden op gehoorzaam­heidstrain­ing. Intussen verbleven ze al in het park, buiten het zicht van de olifanten, maar wel vlakbij. Ze konden elkaar horen en ruiken. Na een paar weken brachten de verzorgers de honden bij de olifanten. Die flapperden met hun oren en ook Ghost en Genie keken achterdoch­tig. Maar ze vielen niet aan, want de verzorgers toonden aan: de olifanten zijn onze vriendjes, dus ook die van jullie. “Hond en olifant hebben elkaar verrassend snel aanvaard, maar met afstand”, zegt Vanderschu­eren. “Soms zullen de honden weleens een wortel gaan stelen bij de olifanten, maar voor de rest blijft elk op zijn kant. Wanneer een babyolifan­tje zich amuseert door stro omhoog te gooien, gaan de honden niet meespelen. Ze houden zich strikt aan hun taak: bewaken tegen indringers.” Buitenland­se dierenpark­en kwamen al kijken naar het experiment in Pairi Daiza, dat verder wil gaan. “Waarom geen honden bij de beren? Misschien proberen we het eens met bouviers.”

 ?? FOTO VINCENT ROCHER ?? Ghost en Genie bij hun beschermel­ingen in Pairi Daiza.
FOTO VINCENT ROCHER Ghost en Genie bij hun beschermel­ingen in Pairi Daiza.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium