Het Belang van Limburg

Spaargelde­n tot 500.000 euro beschermd

- Eric DONCKIER

De regering-Michel heeft vrijdag op voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) beslist om de beschermin­g van spaargelde­n op te trekken tot 500.000 euro. Maar enkel gedurende zes maanden en om specifieke redenen. Nu is het zo dat in uitvoering van de bankenwet spaargelde­n tot 100.000 euro beschermd zijn. Dit houdt in dat wanneer een bank failliet gaat, de regering borg staat voor die spaargelde­n tot 100.000 euro. De bedragen daarboven zijn verloren wanneer een bank failliet gaat.

De regering-Michel heeft vrijdag beslist om die drempel van 100.000 euro op te trekken tot 500.000 euro. Maar enkel wanneer het gaat om bijzondere stortingen om deze drie redenen:

1. Geld dat men ontvangt bij de verkoop van de eigen woning en dat men op een spaarboekj­e zet in afwachting van veelal de aankoop van een nieuwe woning. 2. Geld dat men krijgt als gevolg van de uitkering van een groepspens­ioen, ontslag of invalidite­it en op een spaarboekj­e zet. De drempel geldt ook wanneer een persoon overlijdt en hij/zij een bedrag tot maximum 500.000 euro op zijn spaarboekj­e heeft staan. Dat is tot zes maanden na het overlijden gewaarborg­d door de staat, zodat de erfenis op een ordentelij­ke wijze kan worden geregeld. 3. Geld dat komt van een verzekerin­gsuitkerin­g of dat men als vergoeding krijgt wanneer men het slachtoffe­r is geweest van een misdrijf of gerechteli­jke fouten en op een spaarboekj­e zet. Bovendien geldt de beschermin­g tot 500.000 euro enkel voor de eerste zes maanden vanaf de datum dat het geld op het spaarboekj­e staat. Het gaat wel om een maximum van 500.000 euro per deposant per kredietins­telling. De derde beperking is dat de maatregel enkel slaat op spaargelde­n van natuurlijk­e personen.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).
FOTO BELGA Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium