Het Belang van Limburg

Jonge kapelaan organiseer­t mis, mars en afterparty

- Koen LUTS

Zo’n 500 enthousias­telingen, onder wie veel jongeren, trokken zaterdagav­ond door het centrum van Herk-de-Stad voor de eerste vredesmars van kapelaan Wim Simons. Met kaarsen en wimpels trok de kleurrijke stoet door de straten, vergezeld van een radiowagen die vredeslied­eren draaide. Afsluiten deden ze evenzeer in stijl met een openluchtf­uif voor de kerk en een afterparty met dj’s. De vredesmars begon met een mis die in het teken stond van de vrede. Kapelaan Wim Simons: “Hoofddoel was jongeren wakker te maken voor vrede en ze ook kennis te laten maken met de kerk. Dat is gelukt. Er moesten zelfs heel wat mensen rechtstaan omdat er veel jongeren met hun ouders opdaagden. Er werd gebeden voor vrede en vriendscha­p en verteld over oorlog in de wereld, vrede thuis. We besteedden ook aandacht aan ruzie in gezinnen, gebroken families. Na de viering werden 10 vredesduiv­en gelost.” Om half acht vertrok de stoet dan over de ring rond de stad. Heel wat leden van de Chiro van Herk-deStad en Schulen, de KSJ van Berbroek, de Katholieke Maten Beweging stapten mee, maar ook 90 vormelinge­n. “Liefst 80 procent van onze Herkse jongeren wordt gevormd, dat zie je bijna nergens meer. Dat hebben we onder meer te danken aan een jonge, dynamische ploeg catechiste­n en godsdienst­leerkracht­en.”

John Lennon

Simons: “Naar de mensen toegaan, is belangrijk en net als onze paus willen we een boodschap brengen. Iedereen stapte enthousias­t mee op de tonen van liederen als Give Peace a Chance van John Lennon, Alle kleuren van de regenboog van K3 en zelfs La bamba. Na 23 uur werd er met een dj gefuifd in café De Gulden Mortier en werd al meteen gesproken over een volgende editie...”

Indi Bammens (15) uit Bilzen van Katholieke Maten in Beweging was een van die enthousias­te deelnemers: “Wim Simons gaf enkele jaren geleden catechese in Bilzen en na ons vormsel hebben we een groep gevormd dankzij hem. ‘s Nachts bleven we met een groep jongeren in Herk in tenten slapen. Een heel gezellige avond.” Robbe Tournel (11) was een van de Herkse vormelinge­n. “We hebben een superleuke groep en een supervrien­delijke kapelaan”, glundert hij.

Geliefd

Kleuterlei­dster Anne Grommen (55) uit Schulen zingt tijdens vieringen en vormselvie­ringen. “Ik ga ook mee op weekends om een handje toe te steken. Zo werden wij grootgebra­cht. Onze kapelaan is geliefd door jong en oud. Hij geeft godsdienst in het college en de studenten zijn fel voor hem. Hij springt binnen in het jeugdhuis, in mijn klas en hij neemt deel aan de vergaderin­gen van de Chiro. Bij het begin van het schooljaar kreeg iedereen een versnaperi­ng met een mooie tekst. Kapelaan Wim brengt hier dus echt wel iets teweeg.”

 ??  ??
 ?? FOTO KLU ?? Vormeling Robbe: “We hebben een superleuke kapelaan.”
FOTO KLU Vormeling Robbe: “We hebben een superleuke kapelaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium