Het Belang van Limburg

Thomas Pieters schittert

Belg krijgt lovende kritieken na debuut

- Xavier Champagne

Thomas Pieters heeft een briljante Ryder Cup betwist. Met vier winstpunte­n werd hij er zelfs de beste rookie ooit. Het hadden er zelfs de volle vijf kunnen zijn, was hij in de vrijdagse foursome niet in steek gelaten door een zwakke Lee Westwood. Gelukkig kon hij zich, deels met de hulp van Rory McIlroy, revanchere­n en die ontgoochel­ing met een recordaant­al punten doorspoele­n. Toch was het niet genoeg om de Ryder Cup mee naar Europa te brengen, die trofee blijft in Amerika. Iedereen verwachtte dat Europese Ryder Cup-captain Darren Clarke eerder zijn Ryder Cup-ervaren spelers in de eerste foursomes zou laten starten. Toch moest Thomas Pieters meteen vol aan de bak. Aan de zijde van Lee Westwood die vooral voor zijn ervaring een wildcard van vriend Darren Clarke toegeschov­en kreeg. Thomas deed het daar best goed, maar Lee faalde compleet vrijdag. Wat uiteraard voor een fikse brok frustratie zorgde.

Darren Clarke besefte echter dat Thomas tot grootse dingen in staat was. Daarom koppelde hij hem aan zijn nummer één Rory McIlroy. Wellicht ook op vraag van de Noord-Ier. Thomas en Rory groeiden uit tot hét duo van deze Ryder Cup. Winst tegen Dustin Johnson en Matt Kuchar, winst tegen Rickie Fowler en Phil Mickelson en winst tegen weer Dustin Johnson en Brooks Koepka. Dan volgde zijn single wedstrijd tegen de eveneens longhitten­de J.B. Holmes. Die leek eerst het voortouw te nemen, maar een andermaal subliem spelende Pieters rolde hem, onder de ogen van Amerikaans­e vice-captain Tiger Woods, met 3&2 op. Vier Ryder Cup-punten. Een absoluut record voor een Ryder Cup-rookie. Zelfs McIlroy stond paf. “Ik zou een hele dag kunnen vertellen over hoe fantastisc­h Thomas heeft gespeeld. En dat voor zijn debuut. Ik ben blij dat ik het grootste gedeelte van deze Ryder Cup met hem heb kunnen spelen.”

Ook Pieters is niet vies van een compliment. “Rory was een gedroomde partner. Als ik het moeilijk kreeg, steunde hij mij.”

Wereldtopp­er

Golfend Amerika kent onze landgenoot nu. Al was het palmares dat Thomas Pieters tijdens zijn amateurjar­en aan de University of Illinois bij mekaar speelde, ook indrukwekk­end. En ja, hij won in Europa ook wel een paar tornooitje­s. Nu fonkelt zijn ster pas écht in het Amerikaans­e golfwereld­je. Volgend jaar zal hij weer iets op zijn bucket list kunnen aanvinken. De US PGA Tour spelen. Gedeelteli­jk dan, want familieman Thomas Pieters wil ook op de European Tour blijven ronddraaie­n. Combineren dan maar, zoals alle wereldtopp­ers. Want Thomas hoort daar ontegenspr­ekelijk bij.

 ?? Foto AP ?? Thomas Pieters maakte indruk in Amerika.
Foto AP Thomas Pieters maakte indruk in Amerika.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium