Het Belang van Limburg

Op voeding

- Noël Slangen

Ze worden steeds jonger, de leerlingen die hun school voor de rechtbank dagen. Een vijfjarige pikt het niet dat het in zijn school voortaan verboden is om koeken naar school mee te brengen. Of eigenlijk is het de vader die dit niet kunnen vindt en een rechtszaak is begonnen. Strijdig met de universele verklaring van de rechten van het kind, meent hij. En hij eist prompt 250 euro per dag dat de koek thuis moet blijven.

Drastisch, maar nog steeds iets minder drastisch dan de moeder die haar kind van school liet veranderen, omdat haar spruit geen waters met een smaakje mocht meebrengen. “Mijn kind lust geen gewoon water”, stelde ze. Een voedingsde­skundige vond dat een kind dat geen water lustte een kwestie van opvoeding was. Misschien is dat wel zo. Wat is dat, iets niet ‘lusten’? Tegenwoord­ig wordt er zo vaak overal suiker in gestopt dat we onze smaakzin verliezen. Voor alles wat afwijkt, want niet genoeg gesuikerd, wordt al snel de neus opgehaald. Ook wie voortduren­d Cola Zero drinkt, brengt zijn smaakpapil­len van de wijs. Water met een smaakje hoeft niet eens suiker te bevatten om een afkeer te ontwikkele­n van iedere smaak die wat harder, bitterder of ongewoner is. Maar is het wel de taak van de school om kinderen ook op het gebied van voeding op te voeden? Ik vraag het me af. Een school moet kinderen ontwikkele­n, hen dingen leren en prikkelen. Dat is al een hele opgave. Moet je als leerkracht daarboven op de corrigeren­de opvoeder zijn, die moet invullen wat ouders nalaten? Of waar ouders gewoon een andere mening over hebben?

Mijn kinderen zaten lang op een school waar snoep, chips en frisdrank verboden waren. Thuis konden ze zich daar ontzettend druk over maken, hun verontwaar­diging larderend met verhalen over leerkracht­en die in de leraarskam­er wél volop chips en taart naar binnen sloegen. Als ouder pas je je aan de regels van de school aan, vond ik, of je zoekt een andere school op. Maar of zo’n verbod een interessan­te manier van opvoeden is, betwijfel ik. Opvoeden is meer dan verbieden. Opvoeden betekent het aankweken van een houding die kinderen tot mensen maakt die zelf kunnen oordelen wat goed en slecht is en die daarnaar leven. Een verbod op school ontslaat ouders van die opvoedings­taak. ‘Het is zo, omdat het niet mag, punt’. Er komt weinig opvoeding kijken bij een ouder die een verbod op snoep volledig in de schoenen van de school kan schuiven. Opvoeding betekent je kind leren aanvaarden dat er geen snoep mee naar school gaat omdat dat beter is, zelfs als het beste vriendje of vriendinne­tje wél snoep mee heeft.

Als ouder pas je je aan de regels van de school aan

aan

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium