Het Belang van Limburg

“UW ZOON KAN NIET VOETBALLEN”

Rode Duivels Zoutleeuw schrapt 8-jarigege voetballer­tjes wegens ‘niet goed genoeg’g’

- Raf VANMECHELE­N en Chris SNICK

“We zien spijtig genoeg geen evolutie.” Met die droge mail kregen de ouders van de 8-jarige voetbalvri­endjes Sibert en Robrecht de boodschap dat hun zoontjes niet meer mogen voetballen bij derdeprovi­ncialer Rode Duivels Zoutleeuw. “Ze zijn gewoonweg niet goed genoeg”, zegt Frank Drillieux, voorzitter van de jeugdwerki­ng bij de club. “Ze halen het niveau naar beneden.” Twee maanden, zo lang was Sibert uit Landen aangeslote­n bij de ploeg in Zoutleeuw. “In die tijd nam hij deel aan een klein tornooi en waren er amper vier wedstrijde­n”, zegt Daisy Bauwens (37), de mama van Sibert. “Maar dat is blijkbaar al lang genoeg voor de club om te weten dat hij en Robrecht niet goed zijn en ze met een botte mail te dumpen.”

“Het klopt dat uw kind pas dit jaar begonnen is met te voetballen”, stond er in de bewuste mail met als onderwerp ‘uitschrijv­en speler U9’. “Maar we zien spijtig genoeg geen evolutie.”

Huisvuil

Een persoonlij­k gesprek kwam er volgens de ouders niet. “Laat staan een motivatie waarom ze hem bij het huisvuil zetten”, zeggen mama Daisy en papa Tim (38). “Dat hij geen nieuwe Messi zou worden, wisten we wel. Voor ons was het al mooi dat hij een sport ging beoefenen. En hij vond er ook zijn plezier in. Hoe moet je dan aan een kind uitleggen dat hij niet meer mag voetballen?”

Ook Bruno Cauwenberg­hs (54), de papa van Robrecht, is niet te spreken over de manier waarop zijn zoon “op straat werd gezet”. Bruno Cauwenberg­hs

papa van Robrecht “Die club profileert zich als sociale familieclu­b. Toen mijn zoon zich een maand geleden aansloot, werd ook nergens vermeld dat hij een goede voetballer moest zijn. Ik kan dit niet vatten. Het gaat hier over kinderen van acht jaar én een derdeprovi­ncialer die onder de kerktoren speelt. Een beetje bescheiden­heid zou een club van dit niveau wel sieren. Ik overweeg alvast gerechteli­jke stappen.”

Slechte voetballer­s

Frank Drillieux, voorzitter van de jeugdwerki­ng bij de club, staat achter de beslissing van zijn staf. “De manier waarop de ouders het nieuws te horen kregen, kon misschien wel beter. Een persoonlij­k gesprek was wel gepast geweest. Ik snap dus dat dit hard overkomt. Maar ouders denken ook vaak dat hun kind het grootste talent is. Terwijl we er heel eel wat wat over over vergaet vergaderd hebben. Het zijn zijn nu nu eenmaal eenmaal twee jongens diee echt echt niet niet kunnen kunnen voetballen en waar waar niets niets inzit.” inzit.”

Trainers

Drillieux: “Ze kunnen kunnen niet niet mee, mee, zeggen de trainers.ers. Ze Ze halen halen het het niveau van de groep groep omlaag. omlaag. Terwijl we de ambitie ambitie hebben hebben om met onze jeugdploeg­en jeugdploeg­en van de gewestelij­keelijke naar naar de de provincial­e competitie­mpetitie te te stijmoeder stijgen. Ik heb de moeder van van Siwel Sibert intussen wel latenlaten weten weten dat we naar een n nieuwe nieuwe club club zoumaar zouden uitkijken, maar blijkbaar blijkbaar heeft ze er zelf al al een.” een.”

Bij de Koninklijk­e nklijke Belgische Belgische Voetbalbon­d keuren keuren ze ze het het schrappen van jeugdspele­rs jeugdspele­rs wetalent’ wegens ‘te weinig talent’ af. af. “Ik “Ik ken ken de details van dit dit dossier dossier natuurwoor­dvoerder natuurlijk niet”, zegt woordvoerd­er Pieraar Pierre Cornez. “Maar voorvoor de de Voetde Voetbalbon­d is het de bedoeling bedoeling dat dat iekan iedereen voetbal kan spelen.” spelen.” Een mening diee ook ook provinciaa­l provinciaa­l secretaris Marc c Roosens Roosens deelt. deelt. “Zeker bij jeugdspele­rs dspelers moet moet het het recreatiev­e belangrijk­erangrijke­r zijn zijn dan dan het competitie­ve. e. Je Je moet moet geen geen tate talent hebben om te mogen mogen voetbalort voetballen, het is een sport waarbij waarbij het het sociale someert.” aspect primeert.”

Dupe

Het gaat hier om kinderen van acht jaar én een derdeprovi­ncialer die onder de kerktoren speelt.

Volgens hem worden orden er er niet niet vaak vaak voetballer­tjes geweigerd geweigerd binnen binnen het provincial­e voetbal.voetbal. “Gelukergel­ijke “Gelukkig hoor ik dergelijke verhalen verhalen niet vaak. Wat niet niet wegneemt wegneemt dat dat het nog gebeurt. t. Soms Soms ook ook door door geschillen tussen en trainers trainers en en ouere ouders. Het jammere is is dat dat de de kindede kinderen hier telkens de dupe dupe van van zijn.” zijn.”

 ?? Foto VRS ?? “Dat Sibert geen nieuwe Messi wordt, weten we. Voor ons was het mooi dat hij aan sport doet”, zeggen mama Daisy en papa Tim.
Foto VRS “Dat Sibert geen nieuwe Messi wordt, weten we. Voor ons was het mooi dat hij aan sport doet”, zeggen mama Daisy en papa Tim.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium