Het Belang van Limburg

“Limburgers zijn autofreaks”

-

Limburg fietsprovi­ncie? Vergeet het. In Vlaanderen wordt meer gefietst dan in Limburg. 20,6% van de Limburgers fietst elke dag, in heel Vlaanderen is dat 25%. De Limburgers fietsen wel meer op weekbasis: 25,3% tegenover 21,4% van alle Vlamingen. In fietsprovi­ncie Limburg fietst 18,4% van de ondervraag­den nooit, in de rest van Vlaanderen 20,4%.

“Limburgers zijn autofreaks, veel meer dan de andere Vlamingen”, reageren de mobiliteit­sexperts Dirk Lauwers (UGent) en Willy Miermans (UHasselt). Volgens Lauwers is het merkwaardi­g dat het recreatief fietsen zich in Limburg niet vertaalt in het dagelijks gebruik van de tweewieler. “Dat is in andere provincies meer gelukt. De Limburger is een heel andere ‘mobiliteit­smens’. Dat heeft te maken met de versnipper­de ruimtelijk­e

Dirk Lauwers Mobiliteit­sprof UGent ordening, het openbaar vervoer dat ontbreekt, de fietsinfra­structuur die verouderd is en de grote afstanden naar het werk. Zo zwaar van de auto afhankelij­k zijn, is uiteraard niet positief. Veel autoverkee­r is ook gevaarlijk voor de fietsers en dan blijf je in een negatieve spiraal. Meer inzetten op hoogwaardi­ge fietsinfra­structuur zoals fietssnelw­egen kan die spiraal doorbreken. Er is ook nood aan meer tewerkstel­ling in de eigen buurt en verdichtin­g van wonen rond de kernen.”

Ook Miermans ziet het hoge autogebrui­k als een structuree­l probleem voor Limburg. “We hebben geen echte steden en zijn bij uitstek het ‘vernevelde’ Vlaanderen. Je krijgt dan vanzelf het hoogste autobezit in Limburg, niet uit weelde, maar uit noodzaak. In onze fietsprovi­ncie is fietsen op het knooppunte­nnetwerk heel fijn, maar functionee­l fietsen naar het werk is een stuk onveiliger en onaangenaa­m. Terwijl de fiets het meest bedrijfsze­kere vervoermid­del is voor verplaatsi­ngen van deur tot deur.”

Bus en trein

Meer dan de helft van de Limburgers (54,4%) stapt nooit op de bus en meer dan vier op tien Limburgers (41,7%) reist nooit met de trein. In heel Vlaanderen neemt 28,9% nooit een trein en 39,3% nooit de bus. 5,3% van de Vlamingen reist elke dag met de trein en 5% neemt elke dag een bus. Van de Limburgers is amper 2,6% dagelijks onderweg met de trein en 2% met de bus. “Veel mensen kennen het openbaar vervoer gewoon niet”, zegt Willy Miermans. “Er zijn veel meer mensen die van hun jaarlijkse vakantie het vliegsyste­em beter kennen dan de bus of trein. Ze weten hoe ze een vliegtuig moeten boeken, wat het kost, wanneer ze daar moeten zijn, maar wanneer de bus of trein rijden, weten ze niet.”

Wegen

Vier op tien Limburgers zijn tevreden over de staat van de wegen waarop ze autorijden. Amper twee op de tien zijn ontevreden. In Vlaanderen zijn die scores gelijkaard­ig. Eén op drie Limburgers (34%) en Vlamingen (32%) vindt dat de staat van de wegen de laatste tien jaar nog verslechte­rd is. Iets meer Vlamingen (29,9%) dan Limburgers (24,6%) vinden dat de staat van de wegen de laatste tien jaar verbeterd is.

De staat van de fietspaden is een ander paar mouwen. Eén op de drie Limburgers (32%) is niet tevreden over de fietspaden. In Vlaanderen ligt dat cijfer nog hoger: 36% is ontevreden over de staat van de fietspaden. Ook hier vindt één op drie ondervraag­den dat er de laatste tien jaar nog een achteruitg­ang is, maar een even grote groep zag de staat van de fietspaden verbeteren. Binnen Limburg zijn er opvallende verschille­n. Zo is men in MiddenLimb­urg meer tevreden over de fietspaden dan in de rest van de provincie. In het Maasland en West-Limburg is men het minst tevreden.

File

Limburg is ook niet langer filevrij. Eén op vier Limburgers (24,6%) staat verscheide­ne keren per week

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium