Het Belang van Limburg

Truienaar Jimmy Schepers wordt achtervolg­d door gehackte Facebookac­count

-

Jimmy stond net op het punt om een carrière als zelfstandi­ge uit te bouwen in de muziekbusi­ness toen de online ellende voor hem begon. Zijn loopbaan als songwriter/producer en redacteur van het Nederlands­e muzikanten­blad Bandcoach raakte in het slop door de digitale terreur. “Niet alleen op Facebook. Ook mijn LinkedIn-profiel werd gewist en zowel mijn Gmail-adres als mijn betaalde hosting werden overgenome­n. Het ene profiel linkt al gauw aan het andere, vermoedeli­jk zijn ze daardoor allemaal toegankeli­jk geraakt.”

Ongewenste likes

In september 2013 merkte hij vreemde activiteit op op zijn Facebookpa­gina. “Er werden likes en zoekopdrac­hten aan mij toegewezen voor zaken die ik niet kende. Ook ontving ik mails over wijziginge­n aan mijn paswoord. Tientallen keren per dag. Ik mocht wijzigen wat ik wilde, de persoon moet nogal obsessief zijn, het duurde telkens slechts enkele uren voor iemand mijn profiel weer overnam. Sinds april 2014 heb ik zelf geen toegang meer tot mijn sociale media. Dag en nacht was er activiteit op.” “In het begin lachte ik het nog weg”, zegt Jimmy. Maar het lachen verging de Truienaar snel. “Plots kreeg ik telefoons van de andere kant van het land met mensen die me vroegen waarom ik gestopt was met musiceren, of waarom ik hen benaderde met zelfmoordm­ails en waarom ik mijn afspraken cancelde. Er hebben zelfs meisjes wenend voor mijn deur gestaan omdat ik ze verrot zou gescholden hebben. Ik kreeg schreeuwen­de vrienden aan de lijn die dachten dat ik hen bedreigde. Mensen die reclameerd­en waarom ik hen negeerde. Er waren personen die niet meer tegen me spraken om maanden later pas door te hebben wat er achter zat.” “Al mijn online e-mails, contactper­sonen, volgers, gegevens waren verdwenen. Likes voor mijn opstartend­e zaak verdwenen als sneeuw voor de zon. Sollicitat­ies werden verwijderd. Ik zo me ook valselijk als homo geout hebben. Ik fakete relaties. Je kan het je zo gek niet bedenken. Het begon psychisch enorm zwaar te wegen. Nachtenlan­g zocht ik naar oplossinge­n, ik at slecht, sliep niet, de ergste gedachten zijn in mij opgekomen.”

Politie

Klacht na klacht diende Jimmy in bij de politie Hasselt. “De eerste vijf werden geseponeer­d door gebrek aan bewijzen. De laatste klacht - daterend van 2015 - is nog altijd in onderzoek. De politie zegt een hoofdverda­chte te hebben, maar wacht nog op actie van het parket. Sinds eind vorig jaar is de situatie enigszins gaan liggen. Dat betekent niet dat ik het hele gegeven zomaar ga loslaten. Ik wil snel mijn online identiteit terug en een eerlijk proces voor de dader. De accounts verwijdere­n, zie ik niet zitten. Er zijn meer dan honderd persoonlij­ke contacten mee gemoeid. Ik wil weten wat er tegen ze gezegd is en kunnen antwoorden. Ik ben door het slijk gehaald en wil alles rechtzette­n. Ik hoop dat iedereen me naar aanleiding van dit artikel contacteer­t zodat ik kan vertellen wat er scheelt.” Bij politie Limburg Regio Hoofdstad bevestigen dat er een onderzoek loopt. “Klopt, maar net daarom mogen wij er niet veel over zeggen. Ik begrijp het dat de situatie zeer frustreren­d is, maar dergelijke zaken vergen nu eenmaal tijd,” klinkt het.

Alles kwijt

De toegebrach­te schade is groot voor Jimmy. “Ik heb hierdoor alles verloren. Ik ben verplicht moeten stoppen met het opstarten van mijn zelfstandi­ge activiteit als muzikant en heb vast werk moeten zoeken. Alle sociaal contact, vroegere vrienden, mijn netwerk en klanten zijn weg. De informatie die ik kwijt ben, is voor mezelf van onschatbar­e waarde. Iedereen die ik tegenkom, waar ik mee werk, die mijn naam nog maar hoort, moet ik inlichten dat ze me niet mogen toevoegen, dat er iemand anders al drie jaar lang zo ziekelijk is om zich voor te doen als mij.”

Naam zuiveren

De politie heeft een vermoeden wie er achter de lastercamp­agne zit, maar geeft geen namen vrij. “Vermoedeli­jk uit schrik voor represaill­es. Zelf wil ik niemand vals beschuldig­en. Wel is het duidelijk dat het om iemand gaat die heel emotioneel handelt en veel van me weet. De maat is intussen meer dan vol. Ik wil mijn naam zuiveren. Er zijn honderden mensen boos op me of in een waan en zéér onterecht. Daarnaast lijkt me wat media-aandacht voor deze kwestie geen slechte zaak: ik had zelf nooit durven denken dat iets wat onschuldig leek te beginnen, iemands leven zo drastisch kan beïnvloede­n,” besluit Jimmy Schepers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium