Het Belang van Limburg

Ervaren defensie sputtert

Komisch tegendoelp­unt kost Anderlecht de zege

-

Door een tegengoal die nu al zijn plaatsje heeft in de bloopers van het seizoen, liet Anderlecht twee punten liggen in Eupen. Toch treurde paars-wit amper. Het positieve: het heeft nog niet verloren en het liet aanvallend best aardige dingen zien. Het negatieve: de nochtans ervaren defensie sputterde. En ook: de transferpe­riode is nog niet gedaan. Een afgeweken bal die op de paal spat en dan op de schouder van doelman Davy Roef terechtkom­t en binnenvalt. In komische programma’s bedenken ze het niet wegens er ver over en analyses over zo’n slapstick-toestanden raken kant noch wal. Pech is misschien nog het dichtst bij de waarheid, hoewel een terugtrekk­end Anderlecht het onheil over zich had afgeroepen. En dan komt de vraag: kwam het doordat René Weiler met Doumbia een tweede verdedigen­de middenveld­er in plaats van de aanvaller Chipciu inbracht? Of deed de Anderlecht-trainer dat, omdat de defensie al een hele wedstrijd op onzekere benen stond te spelen? We vroegen het hem, maar kregen geen antwoord. “Ik ga niet beginnen met al mijn wissels te verklaren”, zei hij. Later viel hij dan toch even uit zijn rol: “Ik wisselde spelers als Capel en Deschacht, omdat ze het fysiek moeilijk kregen.” Er was wel degelijk reden om de

Anderlecht-coach René Weiler defensie bij te springen. De problemen bij Anderlecht lagen gisteren overduidel­ijk in de verdedigin­g. Het uitvoetbal­len was krakkemikk­ig en de beweeglijk­e spelers van Eupen glipten er ook heel gemakkelij­k door. Wegens de blessures van Acheampong en Appiah werden Deschacht als linksback en Badji als rechtsback in de ploeg gedropt. Kara stond naast Nuytinck. “Dat is natuurlijk ook een deel van de verklaring”, aldus Weiler.

Versterkin­g

Via de paal en doelman Roef belandde het schot van Lazare in doel. “Ik speelde met drie andere verdediger­s dan in Praag. Ze moesten elkaar nog vinden.” “Ik tel af naar het einde van de transferpe­riode”, zei Weiler nog. Alsof hij verwacht dat er nog spelers zouden kunnen vertrekken. Het paars-witte bestuur houdt daar geen rekening mee en zoekt vooral naar versterkin­g na het vertrek van Defour en Praet. Het is nodig. Let wel, Anderlecht speelde vorig seizoen slechtere wedstrijde­n met Defour en Praet in het team dan in Eupen. Op de beginfase na werd er aardig gevoetbald. Tielemans deed het goed op de vroegere positie van Defour. Hanni voegt ook voetbal toe, net als Capel en Chipciu op de flanken. Met Teodorczyk loopt er een spits die naam waardig. Tielemans weet hem ook vlot te vinden. Daar zit muziek in. Anderlecht kreeg voldoende kansen om de wedstrijd te winnen, maar het gelijkspel voor Eupen was ook verdiend. De nieuwbakke­n eersteklas­ser leunde niet achteruit leunen en gooide er meteen de beuk in. Daarom werd het een aangename wedstrijd. “Maar ook een vreemde match”, zei Weiler. “We begonnen slecht, maar kwamen op een 0-1-voorsprong. En telkens we dachten de wedstrijd in handen te hebben, maakte Eupen weer gelijk.”

 ?? Foto BELGA ??
Foto BELGA
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium