Het Belang van Limburg

Natuurpunt Kanne technisch werkloos na grote diefstal

- Dirk ROEFFLAER

De medewerker­s en vrijwillig­ers van Natuurpunt in Kanne zijn voorlopig technisch werkloos. Vorige week werd hun opslagruim­te leeggeroof­d. De inbrekers gingen aan de haal met al hun elektrisch handgereed­schap. Het materiaal van Natuurpunt Kanne ligt opgeslagen in een afgedankte waterbunke­r aan de Tiendeberg in Kanne. De daders zijn via een achterligg­ende weide gekomen. Ze hebben de metalen toegangsde­ur opengebrok­en. Eens binnen hebben ze een grote slag geslagen: “Alle elektrisch handgereed­schap is verdwenen”, zucht Leon Erens (70), de man die 35 jaar geleden gestart is met het natuurbehe­er van de Sint-Pietersber­g in Kanne. “Ik ben indertijd begonnen met mijn eigen zeis. Nadien heb ik een tweedehand­s bosmaaier aangeschaf­t. Alle materiaal hebben we in al die jaren van Natuurpunt gekregen als beloning voor onze goede werking. Hoe belangrijk­er de werking op de ranglijst, des te meer materiaal je ontvangt.

15.000 euro verlies

Erens heeft ondertusse­n een inventaris opgemaakt van de gestolen goederen. Als materiaalm­eester staat hij in voor onderhoud en herstellin­g van het materiaal: “De daders hebben zes bosmaaiers gestolen, waarvan drie fonkelnieu­we. Verder ook zes kettingzag­en, waarvan twee nieuwe, een stroomgroe­p, een kettingzaa­g op steel, een box met oordoppen, twee kruiken met elk twintig liter benzine, vijf kettingzaa­gbroeken, tien beschermin­gsvesten, een box met helmen en vizieren voor de bosmaaier en een box met reservemat­eriaal voor de kettingzag­en”. Erens raamt het verlies op minstens 15.000 euro. “Ik had een goede band met die machines, maar nu blijft er dus niets meer over.”

Andere locatie

Voorlopig zijn de medewerker­s en de vrijwillig­ers van Natuurpunt Kanne technisch werkloos. Het onderhoud van 50 ha op de Sint- Pietersber­g, een strook langs de kanaaltalu­ds en een gedeelte op Waals grondgebie­d zal dus even op zich laten wachten. Erens hoopt snel nieuw materiaal te hebben. “Eind oktober staat er een herfstkamp voor jongeren geprogramm­eerd. Vanaf 16 jaar leren ze hier werken met een bosmaaier en kettingzaa­g. Achteraf ontvangen ze een certificaa­t.” Volgens Leon heeft de waterbunke­r regelmatig last van vandalisme: “Zowat alle ruiten zijn al stukgegooi­d. Tot nu toe waren ze nooit binnengera­akt. Ik denk dat we best naar een andere locatie kunnen uitkijken. Alle sponsoring en hulp is welkom.”

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ??
FOTO DIRK ROEFFLAER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium