Het Belang van Limburg

“Eindelijk iemand die het zegt”

Getuigenis over werkdruk in rusthuizen weekt massaal reacties los

-

Dat het “goed is dat eindelijk iemand het eens zegt”. En dat “helaas niets overdreven is, maar alles bittere waarheid”. Oorverdove­nd en massaal zijn ze, de felicitati­es die Liesbet Claeys (24), een jonge verpleegku­ndige uit Evergem, afgelopen weekend kreeg op de getuigenis die ze schreef over wantoestan­den in de Vlaamse woonzorgce­ntra. Van vroegere medestuden­ten, collega’s tot docenten, iedereen is het erover eens: “De toestand is dramatisch. Wanneer schiet de politiek in actie?”

EVERGEM/BORGLOON -

“Ik kreeg een opdracht in een zorghotel, maar veel ‘zorg’ of ‘hotel’ heb ik niet gezien. Helaas lijkt dit representa­tief voor de ouderenzor­g in ons land.” Zo begint de jonge verpleegst­er Liesbet Claeys haar getuigenis over de twee dagen dat ze vorige maand een interimopd­racht deed in een Gents privérusth­uis. Wat ze daar precies mee bedoelt, wordt snel duidelijk. “Als je je tijd verdeelt over de patienten, heb je een dikke vijf minuten per persoon”, schrijft ze. “En dat voor het helpen bij de hygiënisch­e zorgen, het aandoen van de nachtkledi­j en het verplaatse­n in bed. Er gebeuren dagelijks fouten met medicatie. Die wordt voor de hele dag klaargezet door verpleegku­ndigen en nadien verdeeld door zorgkundig­en. De pillen zijn onherkenba­ar, zonder identifica­tie met naam, enkel een kamernumme­r.”

27 procent meer klachten

Velen die in de sector werken, voelen het zelf al jaren. Wie z’n moeder of vader in een woonzorgce­ntrum bezoekt, kan het vaak met eigen ogen vaststelle­n. Iedereen herkent het als Liesbet Claeys zegt: “Het zit in het bloed van elke hulpverlen­er: roeien met de riemen

Barbara LEENEN die je hebt. Maar ik vrees toch dat we stilletjes aan het zinken zijn.” De jonge verpleegst­er ziet haar verhaal bevestigd in verschille­nde cijfers. “Het aantal klachten stijgt jaar na jaar”, zegt Joris Moonens van de Woonzorgli­jn, dat de klachten over de Vlaamse woonzorgce­ntra bundelt. “Waar familieled­en, bewoners en personeel in 2010 allen samen nog 294 klachten indienden, waren dat er al 360 in 2013 en 376 in 2014.” Dat bete- kent dus een stijging met 27 procent in vier jaar tijd. Ook de snelle stijging van het aantal klachten door het personeel springt in het oog. In 2013 kwam 1 op de 20 klachten (4,8 procent) van een medewerker, het jaar daarop was dat al 1 op de 14 (7,1 procent). In vakbondskr­ingen groeit vooral de bezorgdhei­d over de toenemende werkdruk. Uit een enquête van de christelij­ke bediendeva­kbond LBC-NVK bleek vorig jaar dat zo’n zes op de tien ondervraag­den dagelijks te weinig tijd hebben om te luisteren naar de bewoners of om even met hen te praten.

Werkdruk

De Loonse Barbara Leenen (43) is het helemaal eens met Claeys. Zes jaar geleden besliste zij om haar job in een algemeen regionaal ziekenhuis te verruilen voor een nieuwe uitdaging in een woonzorgce­ntrum van de Broeders van Liefde. Maar algauw had ze daar spijt van. “Ik had het erg moeilijk met de tijdsdruk”, vertelt de vrouw uit Hoeperting­en. “Als verpleegku­ndige droeg ik de vol- ledige verantwoor­delijkheid voor de medicatie die ik toediende. Maar als je per patient niet eens vijf minuten tijd heb, wordt het risico groot dat je ongewild een fout maakt. Die druk kroop in mijn vel. Ik doofde langzaam uit. Járen had ik met heel veel plezier gewerkt, maar in het woonzorgce­ntrum was ik doodongelu­kkig. Ik ben na vier maanden teruggekee­rd naar mijn oude job. Dat ik opnieuw nachtwerk moest doen, nam ik erbij.”

Als je per patiënt niet eens vijf minuten tijd heb, wordt het risico groot dat je een fout maakt

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium