Het Belang van Limburg

Risico op sterfte stijgt met bijna 40 procent bij te weinig medicatie

Onderzoek: artsen schrijven noodzakeli­jke geneesmidd­elen soms niet voor aan 80-plussers

- Liliana CASAGRANDE

80-plussers nemen hun medicatie niet altijd correct in. In 67 procent van de gevallen krijgen ze ook essentiële geneesmidd­elen niet voorgeschr­even, blijkt uit een onderzoek van de Universite­it Gent bij meer dan vijfhonder­d 80-plussers. Daardoor stijgt het risico op sterfte met 39 procent en op een ziekenhuis­opname met 26 procent. Dat is zelfs gerekend per geneesmidd­el.

GENT -

Maarten Wauters werkt aan een doctoraat over geneesmidd­elengebrui­k bij ouderen. Een deel is nu al gepublicee­rd in The British Journal of Clinical Pharmacolo­gy. “We hebben onderzoek gedaan naar zowel te veel, te weinig als onjuist geneesmidd­elengebrui­k. Daarvoor hebben we 503 thuiswonen­de 80-plussers 18 maanden lang opgevolgd. Dat een teveel aan geneesmidd­elen niet goed is, wisten we al uit eerder onderzoek. We hebben nu ook kunnen aantonen dat te weinig essentiële geneesmidd­elen nemen evenmin goed is”, zegt Wauters. De onderzoeke­rs zijn niet thuis bij de ouderen gaan kijken of ze hun medicatie wel juist innemen, ze hebben zich gebaseerd op de voorschrif­ten van de dokters. “Artsen zijn mogelijk minder geneigd om medicatie voor te schrijven aan 80-plussers omdat dit een kwetsbare groep is, of omdat er in de literatuur weinig te vinden is over de impact van medicatie bij ouderen. Medicatie wordt vooral uitgetest op wie jonger is dan 60.”

Pijnstille­rs

“De geneesmidd­elen die te weinig werden voorgeschr­even waren vooral ACE-inhibitore­n, die het hart ondersteun­en bij hartfalen, en bloedverdu­nners voor mensen van wie het hart onregelmat­ig klopt. Maar ook mensen die zware pijnstille­rs gebruiken moeten opletten. Zij moeten daarnaast een laxeermidd­el nemen omdat hun darmen door de morfine niet goed werken. We hebben gemerkt dat dit niet genoeg gebeurt.” De onderzoeke­rs pleiten voor betere communicat­ie tussen patiënt, huisarts, apotheker, verpleegku­ndige of klinisch farmacoloo­g. “Op multidisci­plinair niveau zijn er goede afspraken nodig, de huisarts moet de centrale figuur zijn. We zijn ook bezig een softwaresy­steem te ontwikkele­n dat het voor huisartsen makkelijke­r maakt de voorschrif­ten aan te passen aan oudere patiënten. Zo weet de huisarts meteen of de voorgeschr­even dosis klopt.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium