Het Belang van Limburg

Icely gromt omdat hij zijn energie niet kwijtraakt

-

Voor ik het huis binnen ben, heb ik de hond al gezien. Hij staat buiten te blaffen achter de afsluiting.

Gedrag

Icely is een border collie van 7 jaar oud. Hij is lief en voorzichti­g met de kinderen van het gezin. Tot een jaar geleden was hij eigenlijk een ideale hond, maar dan is zijn gedrag veranderd. Als hij buiten de buurhond hoort, blaft hij en is hij zo gefixeerd dat hij niet meer gehoorzaam­t. Als de bazin hem dan binnenhaal­t, trekt hij zijn lip zo fel omhoog dat zijn tanden bloot zijn en dan zou hij durven bijten. Hij heeft de bazin trouwens al eens gehapt. Gelukkig heeft hij niet doorgebete­n. De bazen zijn nu bang van hem.

Analyse

Als ik kennismaak met Icely is hij helemaal niet agressief. Pas na heel wat vragen wordt het duidelijk waarom hij zich nu zo gedraagt tegen de eigen bazen. Vroeger gingen de bazen vaak buitenshui­s wandelen met Icely. Op die wandelinge­n kon hij nieuwe prikkels opdoen en vooral: hij kon goed rennen omdat de bazen hem in het veld lieten lopen. Maar dat kan niet meer. Icely is op zeker moment agressief beginnen reageren op alle honden die hij ziet. Sindsdien laten de bazen hem heel de tijd in de eigen tuin rondlopen. Een border collie als Icely moet kunnen uitrennen. Dat verklaart natuurlijk veel. Een hond die hele dagen in de tuin loopt, geraakt niet alleen ‘verwilderd’, maar vervreemd

Oplossing

Ik stel de bazen voor dat ze, met mijn hulp, Icely trainen om het bevel ‘kom hier’ perfect op te volgen. Dan kunnen ze weer buitenshui­s met hem gaan wandelen en kunnen ze hem weer loslaten. Als de hond dagelijksz­ijn energie kan kwijtraken, zou hij overdag weer binnen kunnen leven waar hij veel minder geprikkeld wordt door het blaffen van de buurhond en waar hij weer meer contact heeft met zijn bazen. Op weg naar de volgende klant denk ik nog eens aan de situatie van Icely. De oorzaak van alle ellende is terug te brengen tot de keuze van de verkeerde hondenscho­ol toen de hond een puppy was. Daar mochten alle puppies loslopen in de puppyklas. Icely is er op zeker moment echter overrompel­d door 2 andere puppies. Hij was er bang van. Heel het gebeuren heeft toen zo’n indruk op hem gemaakt dat zijn vertrouwen in honden geknakt is. En dat voorval maakt dat de hond nu een triest leven heeft en als gevolg daarvan grolt naar zijn bazen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium