Het Belang van Limburg

“Het verschil tussen Club thuis en uit is groot”

-

“De thuiszege van Anderlecht tegen Club Brugge heeft me niet verrast. De terugkeer van Dendoncker geeft paars-wit veel meer mogelijkhe­den op het middenveld, Hasi heeft zijn ideale driehoek gevonden. Terwijl het verschil tussen Club thuis en uit groot is. Daar liggen

De Club-spelers dropen zondag teleurgest­eld af.

De nieuwe driehoek van Anderlecht

“Laat ons starten op Anderlecht. Dat was voor mij favoriet op basis van het thuisvoord­eel. Ze haalden ook een beter niveau dan tijdens de 6 op 6 tegen Genk en Zulte Waregem, waar ze optimaal profiteerd­en van de blunder van Bizot en het provinciaa­l verdedigen op Okaka. Zondag was Anderlecht sterker. Daar zat de terugkeer van Leander Dendoncker voor veel tussen. Hij heeft betere voeten dan Badji en durft ook over zijn man gaan. Hij kan dat ook, omdat Tielemans en Defour van nature zijn positie zullen innemen, dat zit in hun spel. Zo komt er veel meer dynamiek in het voetbal van Anderlecht.” “Ik vond Badji trouwens overtuigen als rechtsacht­er. De pech van Najar kan daar een voordeel worden voor Hasi, omdat Badji voor meer evenwicht zorgt. Als hij zijn buitenspel­ers van flank wisselt, kunnen er zelfs twee heel complement­aire duo’s ontstaan. De defensief sterke Badji met de snelle Acheampong op rechts en op links Büttner met Praet. De Nederlande­r gaat graag buitenom, Praet kruipt gretig naar binnen. Daar zit muziek in.”

Club kan niet zonder zijn publiek

“Je kan ook niet naast het verschil tussen Club Brugge thuis en uit kijken. Dat heeft alles met het Brugse publiek te maken. Het mannelijke voetbal van Club Brugge – en dat bedoel ik zeker niet negatief, integendee­l – wordt thuis optimaal ondersteun­d door de Brugse fans. Door hun fanatisme zorgden ze niet alleen voor meer grinta bij de eigen ploeg, die met succes hoog druk zet op de tegenstrev­er. Ze beïnvloede­n ook de prestatie van de bezoekers én vooral de scheidsrec­hter.” “Op verplaatsi­ng valt dat weg en speelt Club Brugge iets lager. Ze rekenen daardoor meer op een snelle omschakeli­ng. Terwijl ze daar eigenlijk niet de spelers voor hebben. Met uitzonderi­ng van Diaby, die om die reden steeds de voorkeur krijgt als centrumspi­ts. Dat is sneu voor Vossen, die tot mijn verbazing op Anderlecht ook Leandro Pereira moest laten voorgaan in de pikorde. Nota bene een spits, die nog steeds niet scoorde. Het moet zijn dat Michel Preud’homme woensdag plannen heeft met Vossen en hem in Genk zo fris mogelijk aan de aftrap wil hebben.”

Een magistrale zet die de wedstrijd doet kantelen, een onbegrijpe­lijke wissel die fataal afloopt, niks in play-off 1 ontgaat Jacky Mathijssen. De Limburgse coach bekijkt de wedstrijde­n van de top zes met een vergrootgl­as. Elke week schotelt hij u zijn eigenzinni­ge analyse voor. ‘De Blik van Mathijssen’, tien speeldagen lang. woensdagav­ond ook kansen voor KRC Genk. Zeker als het Genkse publiek de rol kan spelen, die de Brugse fans bij thuismatch­en vervullen. Ze zorgen niet alleen voor grinta bij de eigen spelers, maar beïnvloede­n ook de prestatie van de bezoekers én vooral de scheidsrec­hter.”

Sleutel voor Genk ligt bij opbouw en fans

“Ik kan voor woensdag maar één raad geven aan de supporters van KRC Genk: speel jullie rol als twaalfde man! Ze moeten daarvoor gewoon meegaan in het enthousias­me dat de spelers nu al enkele weken uitstralen op het veld. Het huidige Genk voetbalt met lef, het grijpt ploegen als Oostende en Zulte Waregem meteen naar de keel. Ook op verplaatsi­ng. Die positieve manier van voetballen komt voort uit de veldbezett­ing. Peter Maes kiest voor vijf aanvallend­e spelers, omdat Ndidi samen met het sterke duo Kabasele-Dewaest het centrum op slot kan houden.” “Cruciaal daarbij is de rol van Pozuelo, die bijzonder balvast is. Vergelijk het met verschil tussen Dendoncker en Badji, bij Anderlecht of de rol van Kums bij AA Gent. Steeds meer trainers kiezen voor een technisch sterke speler zo laag op het veld, omdat die met één verrassend­e draaibeweg­ing de ruimte kan creëren die er zeker in play-off 1 zelden ligt.” “Natuurlijk weet Michel Preud’homme dat ook, het zou me niet verbazen dat Vormer zich woensdag zal vastbijten in Pozuelo. Dan is het aan anderen om die rol over te nemen in de opbouw. Kabasele en Dewaest houden het graag simpel, hun kwaliteite­n liggen in eerst instantie op defensief vlak. Zij moeten een ingestudee­rd alternatie­f hebben voor Pozuelo. Mogelijk krijgt daardoor Malinovsky­i de voorkeur op Kebano, die dan weer zijn snelheid als wapen heeft. Peter Maes zal ook wel gezien hebben hoe Okaka Denswil eruit liep tijdens een lange spurt. Maes beschikt op verschille­nde posities over alternatie­ven met andere kwaliteite­n. Dat is zalig voor een trainer. Je merkt ook aan de interviews na een match, dat hij iedereen scherp en tevreden kan houden. In de hoofden lijkt het me goed te zitten in Genk.” “Ook Ndidi moet durven initiatief nemen en de bal vragen, hij heeft echt wel kwaliteite­n. En vooral Buffel zal met zijn slimmighei­d oplossinge­n kunnen bieden. Op zijn 35ste mogen andere kwaliteite­n zijn afgebot, weinige spelers kruipen zo goed tussen de linies als Buffel. In elk geval: de sleutel ligt voor KRC Genk woensdag in de opbouw. En bij het publiek. Ik kijk uit naar een boeiende voetbalavo­nd.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium