Het Belang van Limburg

Route van de hopelozen

Vluchtwege­n over Middelland­se Zee verplaatse­n zich van Griekenlan­d terug naar Italië 400 doden bij ramp op Middelland­se Zee

- Marc VAN DE WEYER Turks-Syrische Grens Afghanista­n

Wordt na de Balkanrout­e de vluchtweg vanop de kust van Noord-Afrika - vooral Libië - weer de grootste aanvoerrou­te voor vluchtelin­gen naar Europa? Sinds het begin van de lente hebben weer duizenden de levensgeva­arlijke oversteek gewaagd.

BRUSSEL -

De aantallen vluchtelin­gen die de Italiaanse kustwacht sinds het begin van de lente weer moet verwerken - vorige week dinsdag alleen al haalde ze 2.000 mensen uit de zee - staan in sterk contrast tot de tientallen migranten die dagelijks nog via de Egeïsche Zee in Griekenlan­d aankomen. Die route lijkt vrijwel afgesneden door het omstreden akkoord tussen de EU en Turkije over het terugnemen van alle migranten die vanop de Turkse kust de oversteek naar Europa ondernemen.

Samenwerki­ng met Libië

Gisteren vergaderde­n de EUminister­s van Buitenland­se Zaken in Luxemburg over de vluchtelin­gencrisis. Italië, Frankrijk en Spanje vroegen de uitbreidin­g van de Europese maritieme inzet, die zich nu vooral situeert in de Egeïsche Zee, naar de Libischee kust, en zelfs binnen de Libischee territoria­le wateren. De EU wil l ook sterker samenwerke­n met de nieuwe ‘eenheidsre­gering’ in Libië. Die controleer­t echter r slechts delen van het land, niet de hoofdstad Tripoli en niet het stuk kust waar IS de plak zwaait. Een ‘werkend’ vluchtelin­genakkoord à la Turkije zit er vanwege de chaos in Libië dan ook niet in. De Italiaanse kustwacht redde vorige week tientallen vluchtelin­gen van een overvolle boot bij de Siciliaans­e kust. Voor 400 anderen op dezelfde route kwam hun hulp gisteren te laat. 25.777: 5.847 in de laatste week LANDEN VAN HERKOMST

NAAR ITALIË

Nigeria

Gambia

Somalië

Syrië

Irak

Een jaar nadat bij Lampedusa 700 mensen verdronken, kwamen er gisteren berichten over een nieuw massagraf in de Middelland­se Zee, met mogelijk 400 doden.

LAMPEDUSA -

Volgens de Somalische regering en Italiaanse media zouden verschille­nde schepen met aan boord 400 opvarenden gekapseisd zijn tijdens een overtocht van Egypte naar Italië. Bij de 400 mensen waren 200 Somaliërs. De Italiaanse regering en VN-vluchtelin­genorganis­atie UNHCR konden het bericht niet bevestigen, maar een BBC-correspond­ent in Kenia meldde dat hij familieled­en had gesproken van drie broers die zo goed als zeker omkwamen bij de ramp. Naast Somaliërs zouden vooral Eritreeërs bij de slachtoffe­rs zijn. Zondag redde de Italiaanse kustwacht nog 108 mensen op een vrachtschi­p in het Kanaal van Sicilië, zo’n 40 km van de Libische kust. Op die boot waren acht doden. De oversteek van NoordAfrik­a naar Italië kostte dit jaar al zeker 350 levens. Een rapport van Britse universite­iten meldde gisteren dat het vervangen, 1,5 jaar geleden, van de Italiaanse reddingsop­eratie Mare Nostrum door een beperktere operatie tegen mensensmok­kelaars, verantwoor­delijk is voor meer dan 1.500 doden op de Middelland­se Zee. “Schuldig verzuim” van EU-beleidsmak­ers, concludere­n de onderzoeke­rs. Maar volgens EU-bronnen heeft de Europese maritieme missie Sophia sinds juni 2015 juist duizenden mensenleve­ns gered.

 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium