Het Belang van Limburg

“Vooral ouders met hoogste inkomens hebben drie kinderen”

- Hanne DE BELIE

‘Drie kinderen, wie kan zich dat nog permittere­n?’, horen we u al denken. “Gezinnen met drie kinderen vind je vooral op de twee uitersten van de sociaal-economisch­e ladder”, beaamt demograaf Patrick Deboosere. “Bij de lage inkomens, maar dan is het vaak niet gewenst. Of bij de hoogste inkomens, omdat zij het aankunnen. Voor Kim Clijsters zal geld geen probleem zijn (lacht).”

HASSELT -

Meer gezellighe­id, meer liefde en meer kinderbijs­lag versus een grotere auto, een extra kamer en een pak meer drukte in huis. Drie of meer kinderen, het heeft zijn vooren zijn nadelen. Al blijft een huishouden met twee kinderen het ideaal van velen. In 2014 kreeg de Belg gemiddeld 2,12 kinderen. “Drie kinderen is nooit echt de norm geweest”, zegt VUB-demograaf Patrick Deboosere Deboosere. “Sinds de Tweede de Wereld Wereldoorl­og werd een gezin gezin met met twee kinderen als het het ideaal ideaal gezien: liefst een jongen jongen en en e een meisje. Ouders met met twee twee k kinderen van hetzelfde zelfde gesl geslacht kiezen soms toch toch nog nog v voor een derde, in de de hoop hoop op op iets anders.”

Tijd Tijd kopenkope

“Gezinnen “Gezinnen met drie kinderen ren zien zien wew vooral terug op de de twee twee uiterstenu­it van de sociale ale ladder”,ladder” zegt Deboosere. “Bij “Bij dede lagelag inkomens, maar dan dan is is hethet vaak ongewenst. Of Of bij bij de de 202 procent hoogste inkomens. inkomens. Met een hoger inkomen komen is is heth iets gemakkelij­ker ker om om de de stap te zetten om voorvoor drie drie ofo zelfs vier kinderen ren te te kiezen.kieze Bij de middenklas­se klasse is is ere vaak twijfel: ze willen willen welwe drie kinderen, maarmaar kunn kunnen ze het financieel eel wel wel aan?aan En hoe zit het met met de de tijdsindel­ing?tij Voor Kim Kim ClijstersC­lij zal het inkomen men alvastal geen groot probleempr­oblee zijn (lacht). Als het het inkomenin hoog genoeg noeg is, kunnen gezinnen nen tijd kopen. Door iemandiem in te schakelen len om het huishouden de te doen, door eenee beroep te doen opo een kinderoppa­s.” p

Verzoenen

Volgens cijfers van Famifed, het Federaal Agentschap voor Kinderbijs­lag, is het aantal gezinnen met drie of meer kinderen de laatste 20 jaar licht gedaald in Limburg. In 1994 had 15,66% drie kinderen of meer. In 2014 was is dat aantal verminderd tot 13,29%. “Het aantal kinderen per gezin is door de jaren gedaald”, zegt Deboosere. “Ouders proberen hun gezinsleve­n en carrière constant te verzoenen. Jonge vrouwen hebben tegenwoord­ig een baan en in de keuze voor het aantal kinderen is de beschikbaa­rheid van opvang cruciaal. Niet iedereen kan zijn ouders zomaar inschakele­n. De kinderwens verzoenen met de loopbaan is een grote uitdaging voor de toekomst.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium