Het Belang van Limburg

Grondwerke­n op Klaverblad kosten 65.000 euro per dag

Ook bodemstale­n genomen voor juridische procedure

- Koen LUTS

De grondwerke­n op het Klaverblad in Lummen kosten 60 à 65.000 euro per dag. Het totaalbedr­ag zal na twaalf dagen op 780.000 euro staan. Asfalterin­g en plaatsing van vangrails en verlichtin­g zitten daar nog niet in.Wie moet opdraaien voor de kosten, is nog niet duidelijk. Er is een gerechteli­jke procedure bezig tussen aannemers, onderaanne­mers en Wegen en Verkeer Limburg. Specialist­en namen gisteren bodemstale­n voor die procedure.

Het Klaverblad in Lummen is in de afgelopen jaren grondig vernieuwd. Maar nog voor de werken volledig afgerond werden op 10 juni 2012 scheurde het asfalt alweer op de afrit van Leuven naar Hasselt. Ook de boord kwam op sommige plaatsen tot 15 centimeter omhoog. En daarom moesten de werken opnieuw gedaan worden. Op 22 juli ging de afslag dicht. Op dit moment zijn de grondwerke­n bezig. Die duren twaalf dagen. Veertig arbeiders werken er met zware machines. Tot een diepte van 4 meter wordt de ondergrond afgegraven. Aannemer Hens moet 20.000 kubieke meter grond afgraven en 20.000 kubieke meter grond aanvoeren. Frank Hens vertelde dat hij acht tractoren met kipwagens inzet, 28 vrachtwage­ns, een bulldozer, twee kranen van 60 en 45 ton en twee walsen. Elke kipwagen wordt aan het Albertkana­al elke dag 30 keer volgeladen met grond die met het Nederlands­e cargoschip Tyda-Kyra van Wijnegem wordt aangevoerd. Die 135 meter lange boot meerde gisteren al voor de derde keer aan.

Vangrails

Opvallend is dat de politie de vervoersve­rgunningen van de acht tractoren gisteren allemaal controleer­de, maar alle voertuigen waren in orde. Op twaalf dagen tijd zullen de grondwerke­n 720.000 à 780.000 euro kosten. Daarna moet er natuurlijk een nieuw wegdek aangelegd worden, de vangrails en verlichtin­gspalen opnieuw geplaatst worden. De grondwerke­n zijn belangrijk omdat uit de eerste onderzoeke­n bleek dat de oneffenhed­en in het wegdek veroorzaak­t werden door een reactie tussen de aangevoerd­e gronden voor de ophoging en de producten voor grondverbe­teringen. Daarom moet de grond die gebruikt werd tijdens de vernieuwin­g van het Klaverblad vervangen worden.Wie zal opdraaien voor alle onkosten is niet duidelijk. De aannemers, de onderaanne­mer en Wegen en Verkeer Limburg hebben een jaar geleden een rechtszaak ingeleid en dat juridisch geschil kan nog jaren duren. De grondstale­n worden onderzocht en met de resultaten kan een technisch advies gegeven worden aan de rechtbank. Afdelingsh­oofd van Wegen en Verkeer Gijs Moors onderlijnt dat de aannemer alle herstellin­gen op eigen kosten uitvoert. “Het is de tijdelijke vereniging Betonac/Jan De Nul die de werken doet. Wij moeten niets betalen. 65.000 euro per dag is realistisc­h, want het gaat om grote werken en er moet op korte tijd veel gerealisee­rd worden. Ik vermoed dat Betonac het voortouw neemt. Ze hebben zaterdag de werken moeten staken omwille van de felle regen. Daarna hebben ze gewacht tot de grond opgedroogd was om geen kwaliteits­verlies te lijden. Ze willen de grondwerke­n zo snel mogelijk klaar hebben, want de regen kan nog een spelbreker worden.”Alles verloopt wel volgens plan en normaal gezien wordt de afslag ten laatste op maandag 12 augustus terug opengestel­d.

 ??  ?? Elke kipwagen wordt elke dag dertig keer volgeladen met grond die via het Albertkana­al wordt aangevoerd. Foto’s Koen LUTS
Elke kipwagen wordt elke dag dertig keer volgeladen met grond die via het Albertkana­al wordt aangevoerd. Foto’s Koen LUTS
 ??  ?? Bodemspeci­alisten namen gisteren opnieuw stalen.
Bodemspeci­alisten namen gisteren opnieuw stalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium