Het Belang van Limburg

Wat mankeert de kampioen?

-

Het ontwaken uit de titelroes deed pijn voor Anderlecht. Op eigen veld afgetroefd worden, met 2-3 door Lokeren. Dat stond niet in het scenario. Ineens hebben coach John van den Brom en manager Herman Van Holsbeeck nog onverwacht huiswerk meegekrege­n. Zij moeten op de transferma­rkt speuren naar...

LEIDERSCHA­P

Als één ding zondag duidelijk werd,danweldatd­elandskamp­ioen geen enkele uitgesprok­en leidersfig­uur meer heeft. Waar zit de patron die de lijnen uitzet, de jongeren bij de hand neemt en de tegenstand­er op het juiste moment terugfluit? Proto, Nuytinck, Deschacht en Gillet kunnen wel goeie voortrekke­rs zijn, maar zijn - mede door hun positie - niet de grote roerganger­s die Jovanovic, Mbokani en Biglia - los van hun grillen - wel waren. Aanwinst Luka Milivojevi­c, die vandaag een eerste keer meetraint, hoort in de ogen van Van den Brom, als opvolger van Lucas Biglia, de nieuwe leider te worden maar is nog maar 22 jaar. Volgens de coach geen beletsel, maar of zo’n jonge snaak zonder erelijst al de autoriteit heeft om een ganse kleedkamer te bespelen?

“Waarom niet? Kompany was op zijn achttiende al bijna een leider”, gelooft ex-Anderlecht­trainer Hugo Broos in beterschap. “Al wordt het voor Milivojevi­c wel zaak om meteen zijn stempel te drukken, mét prestaties. Anders zullen ze hem niet aanvaarden. Maar dat Anderlecht een leider nodig heeft, is duidelijk. Dit was Anderlecht niet. Ik miste dominantie.”

ERVARING

Typerend toch dat Van den Brom bij zijn verbale sneer zelfs de 23-jarige Bram Nuytinck al tot de ‘anciens’ rekende? Na de exodus van Biglia (27), Mbokani (27) en Jovanovic (32) mist de Brusselse kleedkamer overduidel­ijk maturiteit, maar ook leepheid en uitgekookt­heid. Van de jeugd mag je zoiets simpelweg nog niet verwachten, al blijft de vaststelli­ng dat de Anderlecht­coach op de bank temidden ‘broekjes’ zit, met een gemiddelde leeftijd van 19,4 jaar. Moeten zij paars-wit in titelstrij­d en Champions League over de streep trekken?

“We moeten de keuze voor de jeugd toejuichen maar Anderlecht mag er niet te ver in gaan”, waarschuwt Hugo Broos. “Jong talent: allemaal goed en wel maar bij Anderlecht zitten momenteel teveel jongeren. En daarmee is het eeuwige probleem: gebrek aan ervaring. Met jongeren alleen kun je niet presteren en meedoen voor de titel. Zo speelt een club als Anderlecht met vuur.”

KWALITEIT

De jeugd vormt - met uitblinker­s Youri Tielemans en Chancel Mbemba - een uitzonderi­ng, maar in zijn totaliteit boette Anderlecht deze zomer aan kwaliteit in. Voorin mist Van den Brom, zo bekent hijzelf, een type-Mbokani of De Sutter: mannen die de wedstrijd met één tegenstoot kunnen openbreken. Matias Suarez is daar intrinsiek toe in staat maar is nog niet de oude. Terwijl Cyriac en Armenteros hun eerste kans glansrijk verknalden.

Op het middenveld al geen beterschap. Ook dat is uiteengeva­llen. Biglia was in zijn slotmaande­n dan wel een rem op de ontwikkeli­ng van het team, zonder hem is het niveau zienderoge­n gedaald. Niet voor niets noemt Van den Brom de middenstro­ok “zijn grootste aandachtsp­unt”. Praet blijft jong, Kljestan een helper, De Zeeuw uit vorm. En achteraan zit paars-wit al even krap. Verdedigba­ar dat Juhasz en Wasilewski eruit geschift werden, maar waar blijft hun vervanging? Werkelijk overal is de spoeling dun. Te dun?

Ja, meent Hugo Broos: “Zeker de aanval weegt te licht. Cyriac en Armenteros hebben niet hetzelfde gewicht als Mbokani; doelwit Mitrovic is voor die positie nog heel jong (18 jaar, red.). Wat als hij met al zijn talent in de eerste tien weken niet gepresteer­d heeft? Ook wat ouder inkopen en snel punten pakken: dat kan Anderlecht redden. In het andere geval voorspel ik je dat het heel snel zal gaan stormen.”

STEVEN BERGHMANS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium