Het Belang van Limburg

“Blijf vechten tot het einde”

STUKADOOR JOERY FORIER LEEFT ONDER ARMOEDEGRE­NS

- VVN

HERK-DE-STAD - Zestien procent van de zelfstandi­gen is arm. Ze verdienen minder dan 833 euro per maand, terwijl de armoedegre­ns op 973 euro per maand ligt. Dat meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen.Toch zijn er elk jaar honderden ambitieuze jonge Limburgers die de stap naar het ondernemer­sschap durven zetten. Stukadoor Joery Forier uit Herk-deStad is een van hen, maar ook zijn loon ligt onder de armoedegre­ns. “Ik blijf tot het bittere eind vechten.” Joery Forier (25) uit Herk-de-Stad ging als jonge knaap op leercontra­ct bij zijn oom. Al snel bleek dat hij een goeie stukadoor was en ging hij als zelfstandi­ge aan de slag. “Het was voor mij een hele grote uitdaging, maar ik zag het volledig zitten”, aldus Forier.

Kost en inwoon

Na enkele jaren in het vak, blijft van zijn enthousias­me weinig over. “Ik heb het al een tijdje ontzettend moeilijk. Van drie werknemers heb ik er twee moeten ontslaan. Ook moet ik een lening afbetalen, waardoor ik netto uiteindeli­jk nog zo’n 400 euro per maand overhoud. Al een geluk dat ik gratis bij mijn ouders mag wonen en een relatief hoge kwaliteits­marge heb, anders had ik al een tijdje geleden een streep onder mijn zaak moeten trekken”. Met die 400 euro kan Forier dus weinig genieten. “Elke euro draai ik wel drie keer om voor ik hem uitgeef. Sparen zit er ook al niet in voor mij. Ik zal noodgedwon­gen nog een tijdje bij mijn ouders moeten blijven. Gelukkig begrijpen ze mijn moeilijke situatie en steunen ze mij enorm.”

Verkoper

En stoppen is geen optie? “Ik heb een jobaanbied­ing als verkoper gekregen. Met die job zou ik meer verdienen, maar ik twijfel. Als ik mijn zaak verkoop, moet ik niet alleen mijn droomjob opgeven, maar ook een bepaalde fierheid aan de kant zetten. Dat is niet evident. Tot het bittere eind zal ik blijven vechten”, besluit Forier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium