Het Belang van Limburg

“Lagekosten­model van Ryanair onder druk”

WINSTVERLI­ES VAN 21% IS VOLGENS EXPERTS GEEN TOEVAL

- CWIL

CHARLEROI - Luchtvaart­maatschapp­ij Ryanair verloor in april-juni 21% van zijn winst. De brandstofp­rijzen stijgen, Europa wil subsidies afschaffen en er is een vakbond op komst. “De kans is groot dat baas Michael O’Leary zijn bedrijf snel verkoopt”, zegt transporte­conoom Thierry Vanelsland­er (Universite­it Antwerpen). Ryanair haalde in het voorbije kwartaal ‘slechts’ een winst van 78 miljoen euro, dat is 21% minder dan vorig jaar. De stijging van het aantal passagiers met 3% tot 23,2 miljoen , kon daar niets aan veranderen. De belangrijk­ste reden voor de winstdalin­g is de aanhoudend­e stijging van de brandstofk­osten, maar er is ook een belastingv­erhoging (omdat Ryanair nu de duurdere sociale zekerheid moet betalen van het land waarin personeel tewerk is gesteld, in plaats van de spotgoedko­pe Ierse sociale zekerheid), de oprichting van een vakbond die meer sociale rechten eist en de Europese bepaling dat de royale subsidies van verschille­nde overheden aan Ryanair binnen de tien jaar moeten worden stopgezet. “Het lagekosten­model van Ryanair heeft nog nooit zo hard onder druk gestaan als nu”, zegt transporte­conoom Thierry Vanelsland­er.

Toilet betalend

“De kosten stijgen, maar er is niet veel meer over om op te besparen. Ryanair kan eventueel de toiletten op het vliegtuig nog betalend maken, maar de zitjes wegnemen en alle passagiers laten rechtstaan, zoals Ryanair al heeft voorgestel­d, mag niet van Europa. Bovendien weegt de stijgende brandstofp­rijs voor Ryanair zwaarder door dan voor de andere luchtvaart­maatschapp­ijen. Als je weinig kosten hebt, kan je de stijging van de brandstofp­rijs niet goed spreiden over de andere kosten, waardoor de procentuel­e kostenstij­ging groter wordt.” Volgens Vanelsland­er staat de Ierse lagekosten­maatschapp­ij dan ook voor een cruciale fase. “De kans is groot dat Michael O’Leary zijn bedrijf op relatief korte termijn verkoopt, wanneer hij er niet veel winst meer mee kan maken. En persoonlij­k winstbejag lijkt voor hem de belangrijk­ste drijfveer.”

Geen spotprijze­n meer

Ook Peter Vanden Houte, hoofdecono­om bij de bank ING, ziet de toekomst voor de Ierse maatschapp­ij somber in. “Ryanair heeft nog wel een toekomst, maar het lagekosten­model staat zwaar onder druk”, zegt Vanden Houte. “Door de stijging van brandstofp­rijzen en belastinge­n zal Ryanair nog lage kosten aanbieden, maar geen spotprijze­n meer. Nu kiezen veel mensen voor Ryanair omdat ze tegen lage prijzen kunnen reizen, en het weinige comfort nemen ze er wel bij. Maar als die prijzen niet meer zo laag zijn, kan dat een probleem worden. Een alternatie­f voor Ryanair is dat het zijn basistarie­ven spotgoedko­op houdt, maar dat het de afhandelin­g van bagage en andere dienstverl­ening duurder maakt”, zegt Vanden Houte. Veel andere keuze is er volgens hem niet. “De brandstofp­rijzen zullen op lange termijn blijven stijgen, omdat de vraag vanuit groeilande­n zoals China en Brazilië naar olie blijft toenemen.”

 ??  ?? Een Ryanair-toestel op de luchthaven van Charleroi.
Foto Belga
Een Ryanair-toestel op de luchthaven van Charleroi. Foto Belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium