Het Belang van Limburg

“WIE BEN IK OM HOMO’S TE VEROORDELE­N?”

HOLEBI’S VOORZICHTI­G POSITIEF NA VERRASSEND MILDE PAUS

- MW

FRANCISCUS IS ER OP KORTE TIJD IN GESLAAGD OM DE LEIDER VAN HET HELE CHRISTENDO­M TE WORDEN, IETS WAAR ZIJN VOORGANGER BENEDICTUS XVI NOOIT IN IS GESLAAGD

Rik TORFS

ROME - Op de terugvluch­t van de Wereldjong­erendagen in Rio de Janeiro heeft paus Franciscus op vragen van journalist­en gezegd dat hij homo’s niet veroordeel­t. “Als een homo (“una persona gay” in het oorspronke­lijke Italiaans) oprecht God zoekt, wie ben ik dan om hem te veroordele­n?”, aldus de verrassend mild en open klinkende paus. Franciscus verwees na een vraag over homoseksue­le priesters naar de catechismu­s van de katholieke kerk waarin de geaardheid zelf niet als zondig wordt aangemerkt, wel eventuele homoseksue­le daden. De De paus paus blijft blijft daarmee daarmee perfect perfect in in overeenste­mming overeenste­mming met met de de bekende bekende leer. leer. Hij Hij is is wel wel een een stuk stuk opener opener en en toleranter toleranter dan dan zijn zijn voorganger voorganger Benedictus, Benedictus, die die homoseksue­le homoseksue­le mannen mannen uitdrukkel­ijk uitdrukkel­ijk uitsloot uitsloot als als priesterka­ndidaten. priesterka­ndidaten. De De geaardheid geaardheid zelf zelf was was volgens volgens Benedictus Benedictus een een morele morele stoornis stoornis die die iemand iemand ongeschikt ongeschikt maakte maakte voor voor het het celibatair­e celibatair­e priesterle­ven. priesterle­ven.

Lobby Lobby

Homo-organisati­es Homo-organisati­es reageerden reageerden gisteren gisteren voorzichti­g voorzichti­g positief positief op op de de uitspraken uitspraken van van de de paus. paus. Die Die herinnerde herinnerde er er aan aan dat dat de de in in 1992 1992 verschenen verschenen catechismu­s catechismu­s de de discrimina­tie discrimina­tie van van homo’s homo’s afwijst. afwijst. “Ze “Ze moeten moeten niet niet gemarginal­iseerd gemarginal­iseerd worden worden maar maar geïntegree­rd geïntegree­rd in in de de samenlevin­g,” samenlevin­g,” aldus aldus de de paus. paus. “Het “Het probleem probleem is is niet niet de de geaardheid. geaardheid. We We moeten moeten broeders broeders zijn. zijn. Het Het probleem probleem is is de de gay gay lobby. lobby. Alle Alle lobbies, lobbies, die die van van hebzuchtig­e hebzuchtig­e mensen, mensen, politieke politieke lobbies, lobbies, vrijmetsel­aarslobbie­s, vrijmetsel­aarslobbie­s, zo zo veel veel lobbies. lobbies. Dat Dat is is een een erger erger probleem”, probleem”, zei zei hij ook nog. Hij antwoordde ook nog grappend op een vraag over de zogenaamde homolobby in het Vaticaan, waarvan hij zelf in mei het bestaan bevestigde: “Er wordt veel geschreven over de gay lobby. Maar ik heb nog niemand in het Vaticaan gezien met een identiteit­skaart waarop staat dat hij homo is.”

Vrouwen

De paus antwoordde anderhalf uur zonder notities op vragen van meereizend­e journalist­en. Hij deed dat in het Italiaans en het Spaans, de talen waarin hij zich duidelijk het meest op zijn gemak voelt. De paus was even open over de problemati­ek van corruptie in de Curie en de toekomst van de omstreden Vaticaanse bank. Het zogenaamde Instituut voor Religieuze Werken “kan misschien een soort ethische bank worden of een hulpfonds of helemaal opgeheven worden. Het enige belangrijk­e is dat het transparan­t en eerlijk is.” Over de aangehoude­n monseigneu­r Nunzio Scarano, die betrapt werd toen hij 20 miljoen euro Italië binnensmok­kelde, zei de paus dat “hij niet opgepakt was omdat hij zo veel lijkt op de Zalige Imelda (een brave Argentijns­e volksheili­ge, red)”. Ook over de rol van de vrouw in de kerk klonk de paus open, vernieuwen­d maar toch ook trouw aan de bekende leer. Vrouwen moeten duidelijk meer verantwoor­delijkheid krijgen dan nu. Maar vrouwelijk­e priesters blijven uitgeslote­n, sinds Johannes Paulus II dat besliste. “Die deur is dicht”, aldus Franciscus.

 ??  ?? Drie miljoen mensen volgen de mis op het strand van Copacabana. Rechts: paus Franciscus knuffelt een Braziliaan­se jongen in Rio.
Foto‘s AFP
Drie miljoen mensen volgen de mis op het strand van Copacabana. Rechts: paus Franciscus knuffelt een Braziliaan­se jongen in Rio. Foto‘s AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium