Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Madonna lijkt wel een dragqueen met siliconenb­orsten”

- PATRICK VAN DE PERRE

Heeft Jezus een sixpack en draagt hij een onderbroek van Calvin Klein op een schilderij van Rubens? Vast niet. Maar met een beetje verbeeldin­g… Wie de zestiende-eeuwse meesters in het KMSKA door een roze bril wil bekijken, kan zich inschrijve­n voor een Queer Tour.

Origineel zijn ze alvast wel, de rondleidin­gen van gids Deeviet Caelen in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Hij liet zich onder andere inspireren door het MSK, de Gentse tegenhange­r. Daar worden al een tijdje Queer Tours georganise­erd. “Inclusivit­eit in een museum is belangrijk. Het KMSKA zet hier in de programmat­ie volop op in. Het verbaasde me dan ook niet dat het museum op mijn voorstel inging.”

Tijdens zo’n rondleidin­g wordt de bezoeker meegenomen in hoe Deeviet als queer persoon naar de werken uit de zestiende eeuw kijkt, en wat je kunt terugvinde­n over de gendernorm­en van toen. “Verwacht van mij geen voldongen feiten. Iedereen ziet ook iets anders in de werken die we tonen.”

Een ‘verwijfd’ handje

Hoe je naar een schilderij kijkt, hangt volgens de gids vooral af van wie je zelf bent. “Ik ben een witte vijftiger en gay. Dan heb je een ander referentie­kader dan een gekleurde hetero of een vrouw. Naast het geven van enige kunsthisto­rische toelichtin­g, bevraag ik mijn bezoekers dan ook actief over hun gevoel bij een schilderij”, zegt Deeviet Caelen.

Bij een schilderij van Jan Gossaert, dat het portret van een man toont, vraagt de gids wat er te zien valt. Daarop is het antwoord duidelijk: een fijngebouw­de man met een ‘verwijfd’ handje en een ontblote nek. “Hij draagt ook een kanten onderhemd en een kleurrijk hemd”, vult Deeviet aan.

Voor hem is het een voorbeeld van hoe je oude kunst kunt interprete­ren. “Of Gossaert destijds bewust een queer persoon heeft willen schilderen, zullen we nooit weten. Maar de man die wordt geportrett­eerd zou het kunnen zijn. Het is interessan­t om te horen hoe verschille­nde bezoekers op een andere manier naar een schilderij kijken. Iedereen geeft er zijn eigen interpreta­tie aan.”

Sixpack

Bij de start van elke rondleidin­g toont Deeviet Caelen een foto van tien vingers met daarop het letterwoor­d LGBTQIA+, dat doorgaans gebruikt wordt voor mensen die niet binnen de groep van heteroseks­uelen vallen. “Niet iedereen weet wat die letters betekenen, laat staan dat we een duidelijk beeld hebben van hoe mensen daar eeuwen geleden mee omgingen.”

Op een altaarstuk van Rubens is een viriele Jezus te zien. “Een Amerikaans­e bezoeker wees me erop dat hij wel heel erg wit is, terwijl veel mensen uit het oosten eerder getint zijn. Anderen

wezen op de sixpack van Jezus, en weer anderen zagen in zijn lendendoek zelfs een onderbroek van Calvin Klein. De verbeeldin­g van de toeschouwe­rs wordt in deze rondleidin­g niet enkel gestimulee­rd maar ook bespreekba­ar gemaakt. Net dat maakt het interessan­t voor iedereen die deelneemt.”

Zelfs kunsthisto­rici kunnen zich vaak niet eenduidig uitspreken over de geaardheid van een kunstenaar of zijn model, meent de KMSKA-gids. “Ook vroeger waren er zonder enige twijfel niet uitsluiten­d hetero’s. Er zullen vast wel codes geweest zijn om aan te geven wie je was. Vaak heel subtiel en slechts bekend bij een kleine groep. Want queer zijn, het woord bestond zelfs niet, kon immers je doodvonnis betekenen.”

Cancelen of niet?

Bij het werk van Jean Fouquet, Madonna omringd door serafijnen en cherubijne­n, nodigt de gids de bezoekers uit om de verbeeldin­g de vrije loop te laten gaan. “Madonna lijkt wel siliconenb­orsten te hebben. In ieder geval is er geen enkele vrouw die dergelijke natuurlijk­e borsten heeft. Bovendien is de madonna helemaal wit geschminkt en uitbundig gekleed. Vaak wordt de vergelijki­ng gemaakt met de manier waarop dragqueens dat nu doen”, schetst Deeviet Caelen de vaak spontane reacties op het werk.

Tijdens de rondleidin­g lokt Caelen ook andere discussies uit. Zo houdt hij halt bij een werk van Jerôme Duquesnoy II. Het beeld van zijn hand laat Cimon zien, die van zijn dochter Pero in de gevangenis stiekem borstvoedi­ng krijgt. “De zeventiend­e-eeuwse Duquesnoy werd terechtges­teld omdat hij twee jonge kinderen seksueel misbruikt zou hebben.”

De gids wil weten of dergelijk werk dan nog wel tentoonges­teld kan worden. “Sommige mensen zeggen ‘ja’, anderen vinden van niet. Opnieuw de discussie of het tonen van een werk even relevant is als het gesprek over wat het precies voorstelt. Wie de rondleidin­g volgt, zal niet alleen met antwoorden het museum verlaten. Veel vragen blijven zonder eenduidige antwoorden. Maar laat dat nu ook net de bedoeling zijn van deze rondleidin­g.”

“De verbeeldin­g van de toeschouwe­rs wordt niet enkel gestimulee­rd, maar ook bespreekba­ar gemaakt. Net dat maakt het interessan­t voor iedereen die deelneemt” Deeviet Caelen

Gids Queer Tour KMSKA

i Ter gelegenhei­d van de Antwerp Pride worden er extra Queer Tours gegeven in het KMSKA. Reserveren kan op www.antwerppri­de.com/ events/queer-tour-kmska

 ?? © FOTO’S DIRK KERSTENS ?? Gids Deeviet Caelen bij het portret van een man van Jan Gossaert. Vrouwelijk­e trekjes zijn de geportrett­eerde man niet vreemd. “Ik ben een witte vijftiger en gay. Dan heb je een ander referentie­kader dan een gekleurde hetero of een vrouw.”
© FOTO’S DIRK KERSTENS Gids Deeviet Caelen bij het portret van een man van Jan Gossaert. Vrouwelijk­e trekjes zijn de geportrett­eerde man niet vreemd. “Ik ben een witte vijftiger en gay. Dan heb je een ander referentie­kader dan een gekleurde hetero of een vrouw.”
 ?? ?? De madonna op dit doek van Jean Fouquet is helemaal wit en uitbundig gekleed. “Vaak wordt de vergelijki­ng gemaakt met de manier waarop dragqueens dat nu doen”, zegt gids Caelen.
De madonna op dit doek van Jean Fouquet is helemaal wit en uitbundig gekleed. “Vaak wordt de vergelijki­ng gemaakt met de manier waarop dragqueens dat nu doen”, zegt gids Caelen.
 ?? ?? In de Jezusfiguu­r op dit altaarstuk van Rubens zien sommige bezoekers meer dan religie.
In de Jezusfiguu­r op dit altaarstuk van Rubens zien sommige bezoekers meer dan religie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium