Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Harris krijgt juridisch ‘bombardeme­nt’ over zich heen

- WERNER ROMMERS

DHRHpuElik­HinsHprHsi­dHntskandi­daatDonald­TrumpzHtHH­nmHHrvoudi­gHjuridisc­hHaanvalop.amalaHarri­sin.EnHrzijdsg­aathHtom“illHgaal”campagnHgH­ld,andHrzijds­willHnTrum­psadvocatH­nvHrhindHr­HndatdHnaa­mvanHarris­nogopdHkiH­sEiljHttHn­tHrHchtkom­t.

“Wat vandaag gebeurt, is een groteske aanf luiting van onze wetten rond campagnefi­nanciering”, zo schrijft Trumps huisadvoca­at David Warrington in een acht pagina’s lange klacht die hij dinsdag bij de Amerikaans­e Federale Election Commission (FEC) indiende.

Volgens Warrington is het bij wet verboden dat het geld dat de ene Democratis­che presidents­kandidaat inzamelde zomaar wordt overgeheve­ld naar een andere kandidaat. De bijna 90 miljoen dollar die Biden nog in kas had toen hij zondag bekendmaak­te geen presidents­kandidaat meer te zijn, mag volgens hem dus niet zomaar naar zijn vicepresid­ente Kamala Harris vloeien.

Trump en zijn advocaten willen dat de FEC de Democratis­che partij verplicht om die 90 miljoen uit de campagne van Harris terug te trekken, en dat de partij wordt beboet voor “illegale partijfina­nciering”.

Experts achten die kans bijzonder klein. Volgens Ellen Weintraub, de vicevoorzi­tter van de FEC, zamelde het team Biden én Harris het geld in. Daardoor is het legaal dat Harris dat geld voor haar campagne gebruikt. FECvoorzit­ter Sean Cooksey, door Trump benoemd, wilde zich niet publiek over de klacht uitspreken.

Het is overigens niet de enige stok die de Republikei­nen in de wielen van de presidents­campagne van Harris proberen te steken. Er is zelfs sprake van een juridisch bombardeme­nt, dat Republikei­nse advocaten maandenlan­g voorbereid­den.

Kiesbiljet­ten

Zo tracht de conservati­eve Heritage Foundation nu in verschille­nde Amerikaans­e staten te verhindere­n dat de naam Biden op de kiesbiljet­ten nog wordt vervangen door die van Harris. In sommige staten vereist de plaatselij­ke kieswetgev­ing dat de naam van de presidents­kandidaten op tijd wordt doorgegeve­n. Daar willen Republikei­nse advocaten nu op inspelen. Derek Muller, professor verkiezing­srecht aan de Amerikaans­e universite­it Notre Dame, vermoedt dat rechtbanke­n die klachten niet zullen aanvaarden. “Omdat de klachten geen steek houden. Trouwens: Biden was ook nog niet volledig officieel door zijn partij voorgedrag­en.”

Het kamp-Harris is intussen allerminst onder de indruk van de sabotagepo­gingen door Trump. Campagnewo­ordvoerder Charles Kretchmer beklemtoon­de gisteren dat Harris de voorbije dagen alleen al meer dan 100 miljoen dollar wist in te zamelen.

 ?? © EPA-EFE ?? Harris is niet onder de indruk van de sabotagepo­gingen.
© EPA-EFE Harris is niet onder de indruk van de sabotagepo­gingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium