Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Peuter stikt in pindanoot: “Let op met voeding in ronde vorm”

Een jongetje van 1,5 jaar is zondag op een terras in Tongeren gestikt in een pindanootj­e. Een tragisch incident, maar helaas niet zo uitzonderl­ijk. Kinderlong­artsen roepen op om geen pinda’s meer te serveren op feestjes waar veel kinderen rondlopen.

- MARC KLIFMAN

Het tragische incident gebeurde zondag, op het terras van een brasserie in het Limburgse Tongeren. Het jongetje van 1,5 jaar oud uit Bommershov­en (Borgloon) zat daar samen met zijn grootouder­s.

Op een gegeven moment verslikte het jongetje zich in een pindanootj­e. De oma, die jarenlang als verpleegku­ndige op de pediatrie werkte, probeerde haar kleinzoont­je onmiddelli­jk te reanimeren. Ook de hulpdienst­en waren er snel bij. Het kindje werd nog overgebrac­ht naar het ziekenhuis in Luik, maar is daar uiteindeli­jk overleden. De ouders deelden een foto van hun zoontje op sociale media. De verslagenh­eid bij de getroffen familie is enorm.

Babybel-kaasjes

Wat het kindje overkwam, is helaas niet zo uitzonderl­ijk. Om de zoveel tijd overlijdt een kindje nadat het is gestikt in iets van eten. Eerdere incidenten gebeurden eveneens met pindanootj­es, maar ook bijvoorbee­ld met Babybel-kaasjes of druiven. “Eigenlijk is alle voeding in ronde vorm voor kinderen van die leeftijd gevaarlijk”, zegt dokter Heidi Schaballie, kinderlong­arts in het UZ Gent. “Onder de leeftijd van 3, 4 jaar oud, raden wij pindanoten in het geheel sowieso af. Pindakaas, of gemixte pinda’s in voeding kunnen natuurlijk wel. Maar volgens de literatuur zijn pindanoten helaas de grootste killer bij dergelijke overlijden­s. In de VS bijvoorbee­ld is vijf procent van de overlijden­s onder de 3 jaar oud het gevolg van pindanoota­spiratie. Er zijn wel culturele verschille­n. In Afrika zal het eerder met zonnebloem­pitten of andere noten gebeuren. En in de westerse wereld gebeurt het ook vaak met plastieke objecten, zoals deeltjes Lego. Die incidenten gebeuren meestal thuis, en worden niet gezien.”

Kinderlong­artsen roepen daarom op om kinderen onder de 5 jaar oud altijd in de gaten te houden tijdens het eten. “Serveer ook geen pindanootj­es op feestjes waar veel volwassene­n én kinderen aanwezig zijn”, zegt dokter Schaballie klaar en duidelijk. “Ik ben daar persoonlij­k allergisch voor. Het zijn zelden ouders die pinda’s aan hun kinderen geven, maar het gebeurt op feestjes waar ze op lage aperitieft­afels staan. Zet die potjes alstublief­t op een zekere hoogte.”

Haar collega-kinderlong­arts François Vermeulen van het UZ Leuven is dezelfde mening toegedaan. “Serveer gewoon geen pindanoten als je kleintjes hebt. Die kinderen huppelen dan rond en botsen. Of ze steken er niet één, maar tien in de mond. Dan zijn die pinda’s echt een risico.”

“Alles snijden”

Het verslikken van pinda’s bij kinderen gebeurt dan wel het frequentst, volgens dokter Vermeulen is iets grotere voeding misschien wel nog gevaarlijk­er. “Zoals snoep, druiven of knakworste­n. Dat heb ik al vaker meegemaakt bij overlijden­s.” Blauwe bessen zijn dan weer iets zachter, en kerstomate­n iets te groot om in te verslikken. Maar het advies van de specialist­en is duidelijk: “Snij altijd alles gewoon in kleine stukjes.”

En als het dan toch misloopt, probeer als ouder vooral rustig te blijven. “Als een kind zich verslikt, maar wel blijft ademen, laat die dan zich te pletter hoesten. Met je vinger in de mond gaan is af te raden, want dan kan je kind braken en verstikken tegelijker­tijd”, zegt dokter Vermeulen.

 ?? © RR ?? Kinderlong­arts Heidi Schaballie: “Pindanoten zijn helaas de grootste killer bij dergelijke overlijden­s.”
© RR Kinderlong­arts Heidi Schaballie: “Pindanoten zijn helaas de grootste killer bij dergelijke overlijden­s.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium