Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“27 koninginne­n van de Aziatische hoornaar gevangen, da’s echt straf”

- JAN AUMAN

De Aziatische hoornaars blijven in opmars,

maar niet langer in Wijnegem. Dankzij een geslaagde samenwerki­ng tussen enkele imkers, inwoners en het lokaal bestuur, werden dit voorjaar liefst 27 koninginne­n van de ‘monsterwes­p’ in de val gelokt.

Pieter Wuyts (47) doceert marketing aan de studenten bedrijfsma­nagement van de Karel de Grote Hogeschool. Maar na de lessen en zeker tijdens vakanties zoals nu zijn het de 600.000 bijen die zijn tien imkerkaste­n bevolken, die de volle aandacht verdienen van de Wijnegemna­ar.

“Natuurlijk baart de Aziatische hoornaar me zorgen. Maar niet alleen omdat hij mijn bijen opeet of zo bang maakt, dat ze niet meer durven uitvliegen en dreigen uit te sterven. De ongewenste exoot dreigt heel ons ecosysteem te verstoren”, neemt Pieter ons mee naar zijn walhalla achterin de bloemrijke tuin aan de Kasteellei.

In Vlaanderen nam het bewustzijn rond het gevaar van de Aziatische hoornaar, vooral herkenbaar aan zijn gele poten en grote formaat, de laatste jaren toe. De provincie leidt de strijd tegen de invasie van de soort. Die verovering was ook in Wijnegem goed merkbaar. “Vorig jaar werden er in onze gemeente in de herfst drie grote nesten gevonden én verdelgd. Op zich goed nieuws, maar het was een signaal: de Aziatische hoornaar had poten aan de grond in Wijnegem. In onze gemeente zijn een zevental imkers actief. We trokken aan de alarmbel bij de gemeente en kregen snel gehoor bij schepen van Leefmilieu Tom Tachelet.”

No-go zone voor de hoornaar

Met de steun van Tachelet (Dorpsparti­j/Durf!) in een regie van omgevingsa­mbtenaar Ineke Smet en Pieter Wuyts werd een strategie bedacht om van Wijnevoorj­aar gem een no-go zone te maken voor die vervelende hoornaar. Die heeft er in sommige regio’s van Frankrijk al voor gezorgd dat openbare markten binnen moeten doorgaan omdat het agressieve insect anders zijn ‘tanden zet’ in het uitgestald­e aanbod fruit, vis en vlees.

Speciale lokstof

De gemeente Wijnegem, haar imkers en een flink aantal vrijwillig­ers sloegen de handen in elkaar. “In het voorjaar werden twintig lokvallen verspreid opgesteld gevuld met een lokstof (Trappit) die speciaal ontworpen is om Aziatische hoornaars aan te trekken”, toont Pieter zijn eigen vallen. “De gemeente zorgde voor een infocampag­ne, subsidieer­de de vallen en de dure lokstof. Iedereen deelde ervaringen in een Whatsapp-groep en het resultaat mag er zijn.”

“In april, mei en juni werden 27

koninginne­n gevangen! Dat is heel veel. Het resultaat is nu al merkbaar. De voorbije weken werden slechts twee nesten gevonden. Dat dit gebeurde in wijken waar geen val werd opgesteld, sterkt ons in de overtuigin­g dat we voor de juiste aanpak hebben gekozen.”

De geëngageer­de imker legt uit waarom het zo belangrijk is dat de Aziatische hoornaar al in het

de pas wordt afgesneden. “Een koningin gaat in het voorjaar op zoek naar een plaats om een eerste nestje te maken, veelal in tuinhuisje­s, garages, vogelhuisj­es,… om dan in de zomer te verhuizen naar een groot nest hoog in de bomen waar vijfduizen­d werksters enkele honderden nieuwe koninginne­n maken, die op hun beurt dan weer in november uitvliegen om te overwinter­en. Nou, dat hebben we dus keurig vermeden.”

De diepvries in

Alles kan beter en dus hopen Pieter Wuyts en schepen Tom Tachelet dat er zich naar volgend jaar toe nog meer Wijnegemna­ren aanmelden om een lokval in eigen tuin te plaatsen. “Daar is niks gevaarlijk aan”, vertelt de ervaringsd­eskundige. “Eens de geviseerde hoornaar – goed letten op die gele poten – zich heeft laten vangen, volstaat het om de val een half uurtje in de diepvries te zetten. Het beestje is dan morsdood en ongevaarli­jk, voor jezelf en onze samenlevin­g. “

“De Aziatische hoornaar dreigt heel ons ecosysteem te verstoren” Pieter Wuyts

Imker

“Wie in zijn tuinhuis, carport of elders beginnende wespennest­en vindt, moet wel onmiddelli­jk de brandweer contactere­n. Die zal op haar beurt een ervaren verdelger van de organisati­e VESPA verwittige­n om het nest te verwijdere­n. In Wijnegem kunnen we rekenen op de deskundigh­eid van imker Bart Lenaerts. ”

De voorlopig twee enige Wijnegemse nesten werden aangetroff­en in de Dorenbosla­an en ’s Gravenweze­lsteenweg. Bewoners van die straten mogen zich dus zeker aanmelden voor een even efficiënt vervolg van de strijd tegen de Aziatische hoornaar.

 ?? © JAA ?? Pieter Wuyts met zijn collectie vallen voor de Aziatische hoornaar.
© JAA Pieter Wuyts met zijn collectie vallen voor de Aziatische hoornaar.
 ?? © WERNER VAN GIEL ?? Deze Aziatische hoornaar vloog in een van de vallen.
© WERNER VAN GIEL Deze Aziatische hoornaar vloog in een van de vallen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium