Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bijna vijfhonder­d mails voor behoud treinaanbo­d

-

In Mortsel wordt stevig gereageerd op het mogelijk schrappen van een trein per uur tussen Antwerpen en Brussel ten voordele van een internatio­nale verbinding. Michiel Hubeau, lijsttrekk­er voor Groen Vooruit, informeerd­e zich bij de regering over de kwestie.

Om een snelle verbinding tussen Brussel en Amsterdam mogelijk te maken, zou NMBS er aan denken om een trein per uur in Mortsel-Oude-God schrappen. Onder andere Groen Vooruit reageerde al met onbegrip en riep op om mails als protest naar NMBS te sturen. Bijna vijfhonder­d mensen, onder wie veel treinreizi­gers, lieten in een week weten dat ze de aangepaste dienstrege­ling niet zien zitten.

Volgens raadslid en Groen Vooruit-lijsttrekk­er Michiel Hubeau kan de aanpassing er trouwens niet zomaar komen. “NMBS heeft een beheerscon­tract met de federale regering. Dit voorziet in vier treinen per uur tussen Antwerpen en Brussel waarvan er twee in MortselOud­e-God stoppen. Volgens het contract moet de NMBS het huidige vervoerspl­an nakomen en kan ze niet zomaar de helft van het aanbod in Mortsel-Oude-God schrappen. Dit moet gebeuren in samenspraa­k met de federale overheidsd­ienst Mobiliteit, de regering en de bevoegde minister. Dit lijkt allemaal niet te zijn gebeurd.”

Plan respectere­n

Hubeau zegt verder dat de bevoegde minister, Georges Gilkinet (Ecolo), duidelijk is tegenover NMBS. “De maatschapp­ij gaat regelrecht in tegen haar beheerscon­tract. Gilkinet heeft laten weten dat NMBS het vervoerspl­an moet respectere­n. Het kan dus geen halvering van het Mortselse treinaanbo­d doorduwen.”

De NMBS laat weten dat het de dienstrege­ling van de huidige vier rijpaden of slots heeft aangevraag­d: “NMBS heeft in april de rijpaden aangevraag­d voor vier IC-treinen tussen Brussel en Antwerpen. Ook andere operatoren vragen rijpaden aan. Het is nu aan infrastruc­tuurbeheer­der Infrabel om de puzzel te leggen in functie van de beschikbar­e netcapacit­eit”, reageert woordvoerd­er Bart Crols.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium