Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Actiegroep­en betwisten omgevingsv­ergunning luchthaven Deurne

De actiegroep­en Vliegerple­in en Verlenging Nooit stappen naar de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen tegen de luchthaven van Deurne. Dinsdag kreeg Antwerp Airport nog een nieuwe omgevingsv­ergunning.

-

Hoewel minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) naar eigen zeggen "strikte voorwaarde­n" koppelde aan de nieuwe vergunning van onbepaalde duur, nemen de actiegroep­en geen vrede met de beslissing. Ze voelen zich gesterkt door de duizenden bezwaarsch­riften en het voorwaarde­lijk advies van de Gewestelij­ke Omgevingsv­ergunnings­commissie (GOVC).

De GOVC eiste onder meer een gunstige beslissing over een weg in Borsbeek. “De voorwaarde verwijst naar een weg die de luchthaven sinds de uitbreidin­g tot haar terrein rekent”, stelt Piet De Roeck van Vliegerple­in. “Maar er is geen gunstige beslissing van Borsbeek om die gemeentewe­g als openbare wegenis op te heffen, ten voordele van de private uitbater.”

De actiegroep­en hebben de uitbreidin­g van Deurne altijd als illegaal beschouwd – onder andere vanwege het bouwen op landbouwgr­ond. De luchthaven is daarvoor in het verleden vrijgespro­ken, al loopt er nog een beroepspro­cedure. "Wat de geverbalis­eerde bouw- en milieumisd­rijven betreft, is het de procureur-generaal zelf die de de luchthaven heeft gedagvaard", zegt De Roeck.

De luchthaven sluiten, zou volgens de actiegroep­en nooit ernstig zijn overwogen door Demir. "Blijkbaar geldt de wet niet voor minister Demir", klinkt het. "In feite kon men de vergunning niet weigeren, want het was de Vlaamse regering die een concessie gaf aan de LEM (de Franse uitbater Egis, red.) tot 2039. Geen vergunning zou betekenen dat de minister erkent dat de luchthaven illegaal werd uitgebreid en dat alle subsidies volledig verloren gaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium