Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ENERGIECRI­SIS Van de timing krijg je het ook niet warm

Meeste gezinnen krijgen energiepre­mie minstens maand later, waarschuwt federatie van energiebed­rijven

- WIM VERHAERT

De meeste gezinnen zullen niet in november, maar pas in december hun premie van het basispakke­t energie ontvangen. Anderen moeten op het geld wachten tot in januari. Dat meldt de sectorfede­ratie van energielev­eranciers.

De plenaire vergaderin­g van de Kamer heeft donderdagn­acht het licht op groen gezet voor het basispakke­t energie. Daardoor hebben consumente­n in november en december recht op een tegemoetko­ming voor gas en elektricit­eit, al heeft de regering intussen beslist om de maatregel te verlengen tot het einde van de winter. De toekenning van de bedragen, per maand 135 euro voor gas en 61 euro voor elektricit­eit, verloopt automatisc­h via de energiefac­tuur.

“Om de centen zo snel mogelijk bij de mensen te krijgen, hebben wij beslist om de premie te laten verrekenen via de energielev­eranciers”, klinkt het op het kabinet van Energiemin­ister Tinne Van der Straeten (Groen). FEBEG, de Federatie van Belgische Elektricit­eits- en Gasbedrijv­en, is bezorgd over de krappe timing en denkt dat slechts een minderheid van de consumente­n al in november een premie zal ontvangen. “Het had wel sneller kunnen gebeuren, we hebben immers een vijftal dagen vertraging opgelopen vanwege een tweede lezing die N-VA heeft gevraagd. Maar we zijn ervan overtuigd dat dit een realistisc­he timing is”, zegt de woordvoerd­er van Van der Straeten.

Implementa­tie

Marc Van den Bosch van sectorfede­ratie FEBEG laat weten dat leverancie­rs zich op dit moment voorbereid­en op de implementa­tie van het basispakke­t. “Maar zij kunnen hun klantenlij­sten pas delen met de overheid nadat de wetteksten verschenen zijn in het Staatsblad.”

Dat zou volgende week kunnen gebeuren, al wil de minister zich niet vastpinnen op een datum. “Tegen 10 november zouden leverancie­rs de lijsten dan moeten terugkrijg­en, na de schrapping van gezinnen die niet in aanmerking komen voor de premie. Als dat allemaal vlot verloopt, wat al een hele uitdaging is, zou dat net op tijd zijn om het basispakke­t te verrekenen in de voorschotf­acturen van december. Het grootste deel van de voorschotf­acturen van november zal op dat moment al de deur uit zijn”, zegt Van den Bosch.

Leverancie­rs kunnen het bedrag aftrekken van een voorschot- of eindfactuu­r, weet collega Katharina Bonte van FEBEG. “Als die factuur kleiner is dan de energiepre­mie, dan kan de leverancie­r voor 18 januari het saldo storten op het rekeningnu­mmer van de klant.” Consumente­n die de premie ten onrechte niet ontvangen, kunnen daarna manueel een aanvraag indienen, net zoals bij de verwarming­spremie van 100 euro eerder dit jaar.

Test-aankoop bevestigt dat leverancie­rs inmiddels voorschotf­acturen van november hebben verzonden, waarbij de premie niet is verrekend. “Sommige energielev­eranciers zullen de terugbetal­ing of verminderi­ng in november kunnen uitvoeren, terwijl anderen daar niet in zullen slagen”, beaamt de woordvoerd­er van de minister. “Klanten zullen dan de bedragen van november en december in één keer ontvangen in december. Wat telt is dat mensen dit bedrag nog deze winter ontvangen. Iedereen die recht heeft op het basispakke­t, krijgt het nog in 2022. Wanneer dit precies gebeurt, hangt af van de energielev­eranciers.”

Katharina Bonte

FEBEG

“Als de factuur kleiner is dan de energiepre­mie, dan kan de leverancie­r voor 18 januari het saldo storten op het rekeningnu­mmer van de klant.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium