Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We helpen zonder onderschei­d mensen en dieren in nood”

-

De oorlog in Oekraïne zorgt al maanden niet alleen voor onmenselij­k, maar ook voor ‘ondierlijk’ leed. Dat heb ik vrijdag met eigen ogen kunnen zien en voelen, toen ik de jonge vrijwillig­ers Anna (20) en Vladislav (26) uit Charkov vergezelde naar het dorpje Tsupivka, op een steenworp van de Russische grens. ‘Vlad’ en Anna gingen er tientallen huisdieren voederen die werden achtergela­ten door hun vluchtende baasjes.

De grote meerderhei­d van de Oekraïense bevolking had op 24 februari een of meerdere huisdieren. Maar er was geen plaats op de treinen die meer dan twee miljoen vluchtelin­gen het land uit hebben geholpen. Het gevolg: duizenden huisdieren, voor het grootste deel honden, bleven achter in de stations en appartemen­ten. Anna vertelt hoe het station van Charkov krioelde van de loslopende huisdieren.

“Heel veel vluchtelin­gen dachten dat ze na een paar dagen wel terug zouden zijn”, zegt Anna. “Daardoor zijn veel honden van honger of ziekte omgekomen. We hebben verschille­nde keren de deurspion moeten doorprikke­n om brokje per brokje naar binnen te werpen.” Met een krop in de keel herinnert ze zich dat sommige honden nog aan een ketting of lus vastgemaak­t waren toen ze stierven, vooral in de appartemen­ten.

“De roep van het hart”

Anna en Vladislav (of ‘Vlad’) zijn twee massage-therapeute­n. Sinds juni helpen ze mensen en dieren overleven. Na het succesvoll­e Oekraïense tegenoffen­sief rond Charkov zijn ze vooral actief in de recent bevrijde dorpen rond de stad. Niet onbelangri­jk detail: Charkov ligt op veertig kilometer van de Russische grens.

Op mijn vraag waarom ze dit doen, antwoorden ze beiden “de roep van het hart”. “We helpen zonder onderschei­d alle mensen en dieren die hulp nodig hebben”, zegt Vlad. “En we proberen hen een klein beetje gelukkiger te maken. Dat is de Oekraïense welwillend­heid. Of het nu om mensen gaat of dieren, wij delen alles met elkaar.”

Anna en Vlad werken volledig onafhankel­ijk via een Instagrama­ccount. Ongeruste inwoners vragen hen daar om af te zakken naar hun dorp. De twee gaan vaak verder dan de internatio­nale hulporgani­saties die veel strengere veiligheid­sregels hanteren. “De weinige inwoners van de bevrijde gebieden hebben intussen proviand”, zegt Anna. “Maar in de meeste dorpen zijn veel meer huisdieren dan mensen. En de nood aan hondenvoer is groot, want de inwoners kunnen zelf niet veel missen. Tegelijk willen ze de dieren wel graag helpen. Zo zijn de mensen van het dorp Tsupivka bij ons terechtgek­omen.”

Nog tien inwoners

In een witte Ford Sierra die zijn beste tijd gehad heeft, zetten we koers naar het dorp dat op veertig

Anna en Vlad

Vrijwillig­ers kilometer ligt van de stad Charkov en op vijftien kilometer van de grens met Rusland. Het dorp werd op 15 september bevrijd van de Russische troepen die er sinds 13 maart waren. Voor de invasie woonden er zeshonderd mensen. Vandaag nog tien. Anna: “Tien inwoners en een grote meute honden.”

Twintig minuten en vijf controlepo­sten later horen we luide explosies. De volgende controlepo­st, net voorbij het bijna totaal verwoeste dorp Prudjanka, raadt aan te stoppen omdat er militaire versterkin­g op komst is en de weg vrij moet blijven. “Niet filmen, alsjeblief.” We parkeren de auto en stappen uit.

Vlad begint er al aan. En hij heeft maar net de zak hondenvoer uit de kofferbak gehaald of daar is de eerste hond. Het dier wordt gevolgd door één, twee, vier, acht soortgenot­en. Wat me opvalt, is hoe gediscipli­neerd ze wachten op de goedkeurin­g van Vlad om te mogen eten. Ze laten zich ook makkelijk aaien. Alsof ze zich eerst willen voorstelle­n.

“Als je helpt, denk je niet meer aan de oorlog. Zo komen wij deze winter door. Om nadien een nog mooier Oekraïne uit te bouwen dan het voor dit conflict al was.”

Verwoeste brug

We mogen verder. Onderweg zien we dat de herstelwer­ken aan het wegdek onverminde­rd doorgaan. Vlad vertelt dat de wegen nog maar net ontmijnd werden. “Speciaal voor onze hersteldie­nsten. Om de herinnerin­g aan de Russische tanks zo snel mogelijk

Stroompann­es, kamikazedr­ones en een koude winter die aanklopt. Journalist Bruno Beeckman reist drie weken lang door Oekraïens oorlogsgeb­ied en houdt een dagboek bij. Vandaag: na zijn bezoek aan het dorp Tsupivka trekt Beeckman opnieuw naar de stad Charkov. Hij gaat er skaten met jongeren die hij een dag eerder heeft leren kennen.

 ?? FOTO'S BRUNO BEECKMAN ?? Vrijwillig­e helpers Anna en Vlad op een kapotgesch­oten Russische tank.
FOTO'S BRUNO BEECKMAN Vrijwillig­e helpers Anna en Vlad op een kapotgesch­oten Russische tank.
 ?? ?? Evgeny en Olga, twee van de tien inwoners, bij Bruno Beeckman.
Evgeny en Olga, twee van de tien inwoners, bij Bruno Beeckman.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium