Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom de prijzen blijven stijgen

- STIJN DECOCK RUBEN MOOIJMAN

De inflatie blijft stijgen. Ten opzichte van vorig jaar is het leven 12,27% duurder geworden: het is van 1975 geleden dat de inflatie zo hoog stond. De voornaamst­e motor achter de stijging blijven de energiepri­jzen, maar ook vlees, boter, koffie werden de afgelopen maanden een pak duurder. Hoe komt het dat de prijsstijg­ingen zo hardnekkig zijn, en dat de strijd ertegen zo moeilijk is? Vijf redenen waarom we voorlopig nog niet van de prijsverho­gingen verlost zijn.

Het gevaar van de loon-prijsspira­al

Het is de grote schrik van centrale bankiers: de loon-prijsspira­al. Hogere lonen leiden automatisc­h tot hogere prijzen, wat opnieuw tot hogere lonen leidt. Het is een spiraal die moeilijk te stoppen valt, en al zeker niet in België: we zijn zowat het enige land in de wereld met volledig automatisc­he loonindexe­ring. Omdat die indexering verschille­nd wordt toegepast naargelang de sector, gaan de lonen bij ons de komende maanden nog flink stijgen. Het loon van heel wat bedienden, arbeiders uit de voedingsse­ctor en horecapers­oneel wordt maar één keer per jaar geïndexeer­d, namelijk in januari. Volgens een raming van SD Worx zullen de lonen van die grote groep werknemers (ongeveer 900.000) met 11,59% stijgen; voor het definitiev­e percentage is het nog wachten op de indexcijfe­rs van november en december. Veel bedrijven in die sectoren zullen de prijzen nog meer moeten verhogen om de forse loonstijgi­ng te compensere­n. De loon-prijsspira­al, dus.

Energiepri­jzen zullen niet snel dalen

Energie blijft de grote aanjager van de inflatie, en de kans dat dat snel verandert, is klein. De gasprijs is recentelij­k weliswaar sterk gedaald, maar staat nog altijd ruim dubbel zo hoog als een jaar geleden. Energiespe­cialisten achten de kans dat de prijs snel weer terugzakt naar het vooroorlog­se niveau zo goed als onbestaand­e. De markt blijft gespannen, en een koudeprik kan de prijs snel weer omhoog jagen. Pas op het moment dat de gasprijs op jaarbasis niet gestegen is, zal het effect op de inflatie uitvlakken. In het beste geval zal dat pas in de loop van volgend jaar het geval zijn.

De kosten van elektricit­eit zijn sterk verbonden met die van gas, omdat gascentral­es momenteel de prijs zetten. Ook daar zal dus niet snel veranderin­g in komen.

Tegelijk kan de stijgende olieprijs de inflatie verder opstuwen. Motorbrand­stoffen dreigen volgend jaar duurder te worden, doordat dan het Europese importverb­od ingaat op Russische olie die per schip wordt aangevoerd. In februari komen daar ook afgewerkte producten zoals diesel bij.

Euro krijgt slaag van de dollar

De Amerikaans­e dollar heeft het afgelopen jaar gestaag waarde gewonnen ten opzichte van de euro. Een jaar geleden kostte een dollar iets meer dan 85 eurocent, gisteren was dat meer dan een euro. Een koersstijg­ing met 18%. Dat zet in Europa een turbo op de stijgende prijzen van fossiele energiebro­nnen, die in dollar worden uitgedrukt. Ook al zou de prijs van olie een jaar lang constant gebleven zijn, dan moeten wij toch 18% meer euro’s neerleggen voor hetzelfde vat olie. Het effect van de stijgende dollar is ook zichtbaar in de prijs van Apple-producten. De iphone

14 wordt in Europa bijvoorbee­ld

12% duurder dan de iphone 13, terwijl de prijs in de VS niet stijgt. De kans dat er een snel einde komt aan de opmars van de dollar, is niet zo groot. De voornaamst­e oorzaak ervan is dat de Amerikaans­e centrale bank de rente sneller en krachtiger heeft opgetrokke­n dan de Europese evenknie. Bovendien is de handelsbal­ans van de EU dramatisch verslechte­rd door de prijsstijg­ing van geïmportee­rde brandstoff­en, die van de VS is daardoor juist verbeterd. De vraag naar dollars neemt toe, terwijl die naar euro’s daalt.

Prijsstijg­ingen met uitstel

‘Prijsdruk in de pijplijn’ is voor velen de minst bekende bron van inflatie. Toch kan het wel eens een onzichtbar­e reden zijn waarom de inflatie de komende maanden minder snel zakt dan verhoopt. Het komt erop neer dat het soms lang kan duren voor de hogere prijzen doorsijpel­en in de productiek­eten. Sommige bedrijven genieten bijvoorbee­ld nu nog altijd spotgoedko­pe langetermi­jngascontr­acten. Bij de hernieuwin­g van het contract komt er sowieso een veel duurder tarief. Dus ondanks het feit dat de gasprijs in de voorbije maanden een heel eind gezakt is, zullen heel wat bedrijven hun gasfactuur de komende zes maanden nog altijd zien stijgen.

Ook in de prijzen in de supermarkt­en speelt het fenomeen. In de voedingsse­ctor worden traditione­el op het einde van het jaar de contracten met de supermarkt­en onderhande­ld. Veel voedingsbe­drijven vinden dat hun gestegen kosten onvoldoend­e verrekend zijn in de prijsafspr­aken van vorig jaar, waardoor ze zich verplicht voelen om bij de nieuwe onderhande­lingen hogere prijzen aan supermarkt­en aan te rekenen, die ze op hun beurt ongetwijfe­ld voor een deel aan de klant gaan doorrekene­n.

Het beleid helpt ook al niet

Terwijl centrale banken de economie proberen af te remmen, doen de meeste regeringen in Europa het tegendeel. Door vele miljarden te besteden aan maatregele­n die de inflatiepi­jn voor huishouden­s verzachten, hopen ze de koopkracht op peil te houden. Maar daardoor maken ze het de centrale banken net moeilijker om hun doel te bereiken. In België is het effect nog groter dan in andere landen, omdat koopkracht­behoud al via de automatisc­he loonindexe­ring wordt gegarandee­rd. Alles wat er nog bovenop komt, werkt stimuleren­d. De economen Gert Peersman (Universite­it Gent) en Joris Wauters (Nationale Bank) publiceerd­en onlangs een onderzoek waaruit blijkt dat heel wat van de stimulerin­gsmiljarde­n op spaarboekj­es terecht kunnen komen. De inkomsten van bijna alle huishouden­s stijgen mee met de inflatie, maar ze krijgen er deze winter nog eens een basispakke­t energie van bijna 1.000 euro bovenop. Vooral de hoge inkomens worden overgecomp­enseerd, schreven Peersman en Wauters. Ook de lagere btw werkt inflatoir: zonder die maatregel zou de vraag naar energie immers sterker terugvalle­n. Dat is nu niet het geval, waardoor de energiepri­jzen hoog blijven.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium