Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Duurdere treinticke­ts sporen niet met plannen Gilkinet

- ARNOUT GYSSELS

De NMBS trekt de prijzen van haar tickets op met bijna 9%. Een “moeilijke, maar noodzakeli­jke” beslissing zegt de spoormaats­chappij, want de hoge energiepri­jzen en de loonindexe­ringen kosten de komende twee jaar alleen al 808 miljoen euro. Voogdijmin­ister Georges Gilkinet (Ecolo) zit bijzonder verveeld met de prijsstijg­ing: volgens zijn plannen moet de NMBS de komende tien jaar 30% meer reizigers weten te verleiden.

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zou oplossinge­n zoeken om “de geplande prijsstijg­ing niet of later door te voeren”. Vergeefs zo blijkt: de raad van bestuur van de NMBS geeft groen licht voor een verhoging. Vanaf februari tel je gemiddeld 8,73% meer neer voor een treinticke­t. Het is van moeten, klinkt het bij de spoormaats­chappij. Met 3.800 treinen per dag is NMBS de grootste elektricit­eitsverbru­iker van het land. En elektricit­eit is duur dezer dagen. Volgend jaar bedraagt de stroomfact­uur 200 miljoen euro meer dan dit jaar. Om nog van de automatisc­he indexering van de lonen van 17.000 cheminots te zwijgen. Alles bijeen loopt de meerkost over twee jaar op tot 808 miljoen euro, liet CEO Sophie Dutordoir in de Kamer verstaan. “We moeten onze inkomsten beschermen om te kunnen investeren in onze dienstverl­ening”, duidt Nmbs-woordvoerd­er Bart Crols. “We zitten nu met een heel oude vloot, waardoor er vaak panne is, of onderhoud nodig is. Dat weegt op de dienstverl­ening. Maar die investerin­gen kosten wel geld.”

Drie miljard aan investerin­gen

Gilkinet ziet het allemaal liever niet gebeuren en noemt de beslissing een verkeerd signaal. “Vooral nu onze landgenote­n geconfront­eerd worden met een ongeziene energiecri­sis en alles in het werk wordt gesteld om meer reizigers naar het spoor te lokken, om zo een antwoord te bieden op de klimaatcri­sis.”

Hij blijft bij zijn voornemen om de btw op treinticke­ts op nul te zetten, zodat de reiziger de prijsstijg­ing niet moet betalen. De minister heeft dan ook grote plannen voor het spoor, dat “de ruggengraa­t voor de mobiliteit van de toekomst” moet worden. Het treinaanbo­d moet de komende tien jaar met 10% omhoog, de NMBS moet in dezelfde periode

30% meer reizigers weten te verleiden. Maar al die hoge ambities dreigen nu in het gedrang te komen door een gebrek aan geld, ook al kreeg Gilkinet drie miljard euro toegezegd om de komende tien jaar te investeren in het spoor. Voor het einde van het jaar moet er voor het eerst in tien jaar een nieuwe beheersove­reenkomst liggen voor de NMBS. Die moet van

2023 tot 2032 de doelstelli­ngen van het spoor vastleggen. Echt soepel lopen de onderhande­lingen niet. Het is duidelijk dat het vooral een kwestie van geld is.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet noemt de prijsstijg­ing voor treinticke­ts een verkeerd signaal aan de reiziger.
FOTO BELGA Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet noemt de prijsstijg­ing voor treinticke­ts een verkeerd signaal aan de reiziger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium