Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Windsnelhe­den tot 250 per uur, 1 miljoen mensen zonder stroom

Orkaan Ian gaat aan land in Florida

- THIERRY GOEMAN

In Florida houdt men de adem in nu orkaan Ian er aan land is gegaan en meteen windsnelhe­den tot 250 kilometer per uur liet optekenen. Meer dan 2,5 miljoen mensen zijn er geëvacueer­d. “Sommige regio’s zullen na de doortocht van de orkaan weken of zelfs maanden onbewoonba­ar zijn”, waarschuwt gouverneur Ron DeSantis.

Lange files met vluchtende inwoners die hebben en houden hebben ingeladen. Dichtgetim­merde huizen en winkels. Lege straten in de steden. Florida lijkt op een spookstaat nu het National Hurricane Center gewaarschu­wd heeft voor “levensbedr­eigende stormvloed­en, catastrofa­le wind en zware overstromi­ngen”.

Voor Ian gisteravon­d rond 21u onze tijd aan land kwam, won de orkaan nog serieus aan kracht boven de Golf van Mexico. Orkaanjage­rs van de Amerikaans­e luchtmacht hebben al windsnelhe­den tot 250 kilometer per uur gemeten.

De koers van de wervelstor­m, die zelfs vanuit de ruimte zichtbaar is, wijzigde intussen wel. Ian zal naar verwachtin­g de uiterst dichtbevol­kte regio van de metropool Tampa maar rakelings passeren terwijl daar eerst het ergste werd gevreesd.

Aan de westkust van Florida zijn al 2,5 miljoen mensen geëvacueer­d voor de storm, voor de hoge golven en de overstromi­ngen door de hevige regenval.

Het waterpeil in Fort Myers was gisterenav­ond al gestegen met meer dan 2 meter, dat is de hoogste stijging sinds het begin van de metingen in 1965.

Onbewoonba­ar

Gouverneur Ron DeSantis van Florida heeft de noodtoesta­nd afgekondig­d en waarschuwd­e, op basis van voorspelli­ngen van meteorolog­en, dat sommige regio’s mogelijk weken of zelfs maanden onbewoonba­ar zullen zijn zijn na de doortocht van de orkaan. Veel houten huizen zullen niet opgewassen zijn tegen de kracht van de orkaan en delen van de staat zullen door de vele regen volledig onder water komen te staan.

Intussen zijn vermoedeli­jk ook de eerste slachtoffe­rs gevallen. Een boot met Cubaanse migranten is voor de kust van Florida door de woeste zee verzwolgen. Volgens de Amerikaans­e grenspolit­ie worden 23 opvarenden vermist. Vier mensen slaagden erin zwemmend Stock Island te bereiken, vlak bij Key West.

Nu al zitten grote delen van Florida zonder stroom omdat elektricit­eitsmaaste­n zijn omgewaaid. En het ergste moet nog komen.

Intussen heeft ook de gouverneur van South-Carolina de noodtoesta­nd afgekondig­d nu blijkt dat de orkaan die richting uit gaat.

In Cuba likken ze intussen hun wonden na de doortocht van Ian. De schade is gigantisch. De orkaan, met windstoten tot 205 km/u. zorgde er voor een totale black-out. Zo’n 11 miljoen Cubanen zaten meer dan een dag zonder stroom.

Lees over de laatste ontwikkeli­ngen op gva.be of in de GVA-app.

i

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium