Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Miserie, miserie, miserie

Alleen in jaren tachtig was het erger dan nu

-

De economisch­e toestand in ons land gaat er zienderoge­n op achteruit. De ‘miserie-index’ stijgt in sneltempo. Enkel begin jaren tachtig van vorige eeuw stond die indicator hoger dan nu. En vergeleken met onze buurlanden zijn we goed op weg om het jaar te eindigen als de slechtste leerling van de klas.

“Net als toen is ook nu de hoge inflatie dé boosdoener”, zegt KBC-econoom Johan Van Gompel. “Toen was die opstoot te wijten aan olie, nu aan gas.” De oliecrisis van 1979 – een gevolg van de Iraanse Revolutie, die de sjah van Perzië verdreef en de ayatollahs aan de macht bracht – deed de economie in een recessie belanden. “En dat dreigt nu ook te gebeuren: het derde kwartaal zal wellicht een krimp vertonen, het vierde kwartaal zo goed als zeker. En twee kwartalen van negatieve groei, dat betekent recessie.”

Ook de criteria ‘overheidst­ekort’ en ‘handelsbal­ans’ staan op rood. “Het gulle steunbelei­d – eerst ten tijde van corona, nu ook tijdens de energiecri­sis – heeft een zware impact op de overheidsf­inanciën, terwijl we geen buffers hebben aangelegd toen het goed ging. En onze grote afhankelij­kheid van buitenland­se energie weegt op de handelsbal­ans, waardoor we meer invoeren dan uitvoeren, ook al omdat we een zeer energie-intensieve industrie hebben. Denk maar aan de chemieclus­ter in de

Antwerpse haven”, zegt Van Gompel.

Toch is er één huizenhoog verschil, aldus de KBC-econoom: “In de jaren tachtig piekte de werklooshe­id, nu zitten we met krapte op de arbeidsmar­kt. Een gevolg van het feit dat de meeste bedrijven door de band genomen de coronapand­emie goed zijn doorgekome­n, al is ook de demografis­che toestand niet te vergelijke­n: door de vergrijzin­g krimpt de actieve beroepsbev­olking. Die lage werklooshe­idsgraad is overigens de enige factor waar we beter scoren dan de buurlanden.”

Tweestrijd

De overheid moet de gezinnen en de bedrijven steunen om deze moeilijke periode door te komen, en tegelijk een oog houden op de begroting. “Al was het maar omdat we de factuur niet gewoon mogen doorschuiv­en naar de volgende generaties”, zegt Johan Van Gompel. “En dus zit er maar één ding op: de maatregele­n niet uitsmeren over de brede bevolking, maar specifiek richten op die mensen die ze het hardst nodig hebben.” Alleen is de politiek daar nog van doordronge­n, Selien de Schryder, monetair econoom aan de UGent. “In de coronacris­is hield de overheid de economie overeind, vandaag lijkt het meer alsof de overheid met allerlei ingrepen ons energiever­bruik in stand houdt. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium