Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leg je smartphone deze week onder de stralingsv­rije ‘stolp’

Antwerpse start-up en MNM halen jongeren van sociale media

- LAURENS VAN AERT

Antwerpse start-up Stolp en radiozende­r MNM lanceren vandaag de campagne Scrollstop. Dat is een actie waarmee ze jongeren aansporen om een week lang afstand te nemen van sociale media. Op die manier hopen beide partijen meer bewustzijn te creëren rond een gezonder internetge­bruik.

Wie zegt dat online vriendscha­psnetwerke­n zoals Facebook, Instagram en TikTok sterk aanwezig zijn in ons leven, trapt een open deur in. “Jongeren zijn vaak acht tot negen uur per dag actief op verschille­nde sociale media. De impact daarvan op hun dagelijkse leven is niet gering”, vertelt Julien Yee (30), de oprichter en CEO van Stolp. Om het bewustzijn daarrond te vergroten, werkte de start-up de challenge Scrollstop uit waarbij het jongeren vraagt om zich zeven opeenvolge­nde dagen af te melden van sociale media. Deelnemers blijven wel bereikbaar via bericht of WhatsApp.

“We verpakken het als iets wat jongeren samen kunnen doen met hun vrienden, waardoor ‘fomo’ niet aan de orde is. Door collectief op de pauzeknop te duwen, hopen we dat jongeren tussen 15 en 25 jaar zich bewuster worden van de effecten die sociale media met zich meebrengen, en de apps in de toekomst op een gezondere manier gaan gebruiken”, zegt Yee.

Samenwerki­ng met MNM

Om de animo onder jongeren nog wat aan te wakkeren, kan Stolp rekenen op de steun van radiozende­r MNM. Een ideale partner, zo blijkt. “Onze missies sluiten goed op elkaar aan. Zij zetten hard in op het mentaal welzijn van jongeren, waar sociale media een niet te onderschat­ten invloed op uitoefenen. Net zoals MNM willen wij iets in gang zetten, maar dan niet uitsluiten­d voor jongeren: volwassene­n, bedrijven en overheidsi­nstellinge­n hebben eveneens baat bij een gezonder gebruik van sociale media.”

En om in zijn missie te slagen, beschikt Yee naar eigen zeggen over een ‘partner in crime’: een stolp. Dat is een stralingsv­rije doos waardoor gsmgebruik­ers hun toestel het zwijgen opleggen. Dat doen ze door hem in de ‘stolp’ te leggen en die vervolgens volledig dicht te klikken.

“Een visuele reminder

 ?? FOTO LAVA . ?? CEO van Stolp Julien Yee (midden) en zijn collega’s.
FOTO LAVA . CEO van Stolp Julien Yee (midden) en zijn collega’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium