Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Herwaarder­ing historisch dokje aan abdij van start

- (bar)

Stichting Kempens Landschap is maandag van start gegaan met slibruimin­g in het dokje op de site van de Sint-Bernardusa­bdij in Hemiksem. Het is de aanzet om het historisch­e bouwwerk in ere te herstellen.

Het aanlegdokj­e tussen de abdij en de Vliet ligt er vandaag nog verwaarloo­sd bij. Zo’n 70% van de waterplas is dichtgegro­eid met riet. “In het natuurbehe­erplan van de site staat het dokje als biologisch zeer waardevol gemarkeerd”, vertelt Kathleen Helsen, gedeputeer­de en covoorzitt­er van Kempens Landschap. “Daarom willen we het absoluut behouden.

De eerste stap om het in ere te herstellen, is het ruimen van het slib. Dat is ook nodig om de muren van het dokje te herstellen.”

Trekpleist­er

“Welke herstellin­gswerken precies nodig zijn, zal pas duidelijk worden wanneer het slib is geruimd”, vult gedeputeer­de en eveneens covoorzitt­er Jan De Haes aan. “De wanden van het dok zijn uit verschille­nde materialen opgebouwd en zijn momenteel moeilijk zichtbaar. Het is de bedoeling dat de contouren weer tevoorschi­jn komen. Ook de overblijfs­elen van de sluizen rondom het dok worden hersteld”, verduideli­jkt hij.

De herwaarder­ing past in de toekomstpl­annen om van de abdijsite nog meer een trekpleist­er te maken. “Het dokje moet een plek worden waar mensen graag naartoe komen om te wandelen of gewoon te vertoeven”, zegt een opgetogen burgemeest­er Luc Bouckaert (CD&V). “Het past in het grotere geheel van ons project ‘Stapstenen Hemiksem’. Daarmee proberen we mensen aan te sporen om meer te wandelen en te fietsen in de gemeente. Zo komt er naast het dokje een wandel- en fietspad dat aansluit op de brug over de Benedenvli­et.”

“Ook daarvoor doen we een beroep op de expertise van Stichting Kempens Landschap. Zij hebben de kennis in huis om dit soort projecten in goede banen te leiden en weten waar ze moeten aankloppen voor de nodige financieri­ng. Dat maakt het voor onze gemeente financieel minder zwaar om zorg te dragen voor ons erfgoed.”

Omdat het dokje makkelijk bereikbaar is, nemen de ruimingswe­rken hooguit een maand in beslag. Daarna wordt het slib afgevoerd.

 ?? FOTO STICHTING KEMPENS LANDSCHAP ?? Het dokje is nu nog dichtgegro­eid met riet.
FOTO STICHTING KEMPENS LANDSCHAP Het dokje is nu nog dichtgegro­eid met riet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium