Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik kijk er naar uit om te knallen in de Champions League”

Ook eerste zomertrans­fer is dolblij met titel

- DAVID VAN DEN BROECK

Club vierde zondag de titel en 320 kilometer ten noordooste­n van Brugge juichte Bjorn Meijer (19) mee. De eerste zomeraanwi­nst, weet je wel. De nieuwe linksback, die voor 6 miljoen euro overkomt van FC Groningen. En die ons alvast zijn eerste interview gunt.

Proficiat met de titel, Bjorn!

“Bedankt. Ik speelde zondag mijn laatste wedstrijd voor Groningen, die een uur later van start ging dan die van Brugge. Het werd niet zo’n mooi einde, want we verloren voor de zevende keer op rij. Maar toen ik tijdens de interviews hoorde dat Brugge kampioen was, was dat natuurlijk erg leuk.” (lachje)

Je was er niet bij maar profiteert mee.

“Zeker! De Champions League, hè! Prachtig is dat. Een jongensdro­om, en een van de redenen waarom ik voor Brugge heb gekozen. Ik kijk er al naar uit om daar vol te knallen.”

Je nam een risico door vóór de playoffs al te tekenen. Evengoed was Club tweede geworden, of derde.

“Nja, oké, maar ik heb natuurlijk niet alleen omwille van die Champions League voor Brugge gekozen. Het hele gevoel zat goed. De club, de mensen, de faciliteit­en,… Tijdens ons eerste gesprek toonden ze me ook filmpjes van de fans, echt mooi om zien. Ook hoe ze met jonge spelers omgaan en hoe andere Nederlande­rs hier zijn doorgegroe­id, sprak me aan. Als je ziet dat Danjuma van de Eredivisie naar Brugge trok en nu in de halve finales van de Champions League stond: dat zegt genoeg. Het is de perfecte plek om je te ontwikkele­n. Het hele plaatje klopte. Ook als het nu voorronde Champions League of Europa League was geworden.”

Heb je de titelstrij­d wat gevolgd?

“Ik had de pech dat we met Groningen bijna altijd op hetzelfde moment speelden, maar uiteraard heb ik de samenvatti­ngen bekeken. En toch nog één wedstrijd live: die op

Union. Spannend, maar uiteindeli­jk heeft Brugge het toch verdiend gehaald. Toen ik kwam tekenen, hadden we het daar nog over. Dat het maar de vraag was of Union dat kon vasthouden, met al die topwedstri­jden in het vooruitzic­ht. En het is gebleken dat Brugge er meer ervaring in had en nog een stapje hoger is.”

Je zei het al: jouw afscheid was niet zo prettig. Met zondag nog een penaltyfou­t erbovenop.

“Inderdaad. Een leermoment­je. En die zeven opeenvolge­nde nederlagen: ik heb er geen uitleg voor. We zaten gewoon in een slechte flow. Maar toch heb ik de laatste weken nog genoten, ook van de trainingen. Ik heb tien jaar bij Groningen gespeeld en dus vond ik het fijn dat ik van tevoren wist dat ik zou vertrekken, zodat ik tijd had om van iedereen afscheid te nemen. En zodat ik nog een paar keer met dat mooie logo op mijn borst kon spelen.”

Belangrijk­e vraag: heb je je ook door Alfred Schreuder laten overtuigen om voor Club te kiezen? Want hij gaat nu naar Ajax.

“Nee. De dag dat ik tekende, was hij er en hebben we een heel goed gesprek gehad. Maar toen was de deal al beklonken. Het belangrijk­ste was het vertrouwen van de directie. En dat voelde ik vanaf dag één.”

We merkten het vooral aan de transferso­m. Zes miljoen is stevig, toch?

“Klopt. Ik wou graag naar Brugge en dat was voor mij een teken dat Brugge míj ook heel graag wou. Nu, ik weet ook: je bent jong, je doet het goed, op een moeilijk in te vullen positie. Dan is er veel interesse. En dan blijft het niet bij een paar ton. Maar toen de clubs die hoge prijs overeenkwa­men, was ik toch verrast.”

Waar zaten Ajax, PSV en Feyenoord? Lagen de Nederlands­e topclubs te slapen?

“Nja, daar was volgens mij wel interesse. Maar helemaal zeker ben ik niet. Half februari was de eerste keer dat ik iets van Brugge hoorde en vrij snel heb ik tegen mijn zaakwaarne­mer gezegd dat mijn keuze vaststond en dat ik de rest niet moest horen.”

Er aasden nochtans ook clubs uit de Premier League en Serie A op jou.

“Ja, dat is wel voorbijgek­omen en daar hebben we goed over gesproken. Maar mijn gevoel zei Brugge. Meer kan ik er ook niet van maken.” (lachje)

Een Groningse journalist zei ons dat je er bij de jeugd nooit bovenuit stak. Maar dat je ook pech kende met blessures.

“In mijn lichting was ik altijd bij de beteren, maar het grootste talent van de opleiding was ik inderdaad niet. Ik was geen Arjen Robben. Ik kwam ook nooit uit voor de Nederlands­e jeugdelfta­llen. Maar zoals je zegt: ik heb wel wat blessurele­ed gekend. Ik heb last gehad van groeipijne­n en vorig seizoen brak ik mijn kuitbeen. Dat heeft me mentaal gelukkig sterker gemaakt. Ik heb keihard gewerkt om er dit seizoen te staan en dat is gelukt. Sinds eind vorig jaar was ik basisspele­r.”

En denk je dat 27 wedstrijde­n bij een middenmote­r volstaan om basisspele­r te worden bij een topclub?

“Ik heb het gevoel dat ik het aankan, anders had ik die stap ook niet gezet. 27 wedstrijde­n is inderdaad niet veel, maar het was niet dat ik er in die 27 wedstrijde­n maar wat tussen liep. Ik had een grote

dat geeft me wel vertrouwen.” toevoeging,

Kan je je kwaliteite­n wat toelichten?

“Euuuh. Ik ben groot en fysiek sterk. Verdedigen­d win ik veel duels, maar ik heb ook een groot loopvermog­en, waardoor ik de hele linkerflan­k kan bestrijken en als wingback uit de voeten kan. Dat zie je ook in de afgelegde meters, dat ik aan een hoge intensitei­t kan spelen. Mijn tegenstand­er opzoeken en dan op power erover proberen te gaan en een goeie voorzet trappen, dat is vooral mijn spel.”

“Dat is moeilijk om over jezelf te zeggen, natuurlijk. Maar ik hoor het wel vaker.” “Ja, het

(grijnst)

Bluvn goan? (lacht) glory? (1m90, red.)

Er staat ook een goede kop op, zei jouw trainer Danny Buijs. Heb je bepaalde voorbeelde­n?

“Vroeger was ik nog rechtsbuit­en en dus keek ik altijd naar Robben, zeker als Groninger. Qua mentalitei­t is hij nog steeds mijn voorbeeld en het was geweldig dat ik op het einde van zijn carrière nog even met hem kon trainen. Maar op mijn 15de ben ik geswitcht naar linksback en op die positie kijk ik vooral naar Andy Robertson van Liverpool. Die blijft ook altijd gaan.”

Dat zouden ze hier ook graag zien. is zelfs de slogan, toch? En Past perfect bij me.”

No sweat no

Hoe ver reiken jouw ambities?

“Heel ver. Nu denk ik enkel aan Brugge, maar ik heb mezelf altijd gezegd: Ik wil de absolute top halen. En daar doe en laat ik alles voor. Dat is ook de reden dat ik mijn studies wellicht laat vallen. Ik heb op het middelbaar mijn vbo-diploma afgerond met een pakket waardoor ik geneeskund­e zou kunnen studeren. Maar als het zo doorgaat en ik bij Brugge doorbreek, zit dat er niet in. Dan wordt het te druk.”

Zeker met een WK in aantocht. Maar Qatar komt wellicht iets te vroeg?

“Nou, mijn omgeving maakt weleens grapjes over…

Maar ik vrees ervoor. Ik zit nog maar van dit seizoen bij de U19, dus zelfs nog niet bij Jong Oranje. Op termijn wil ik natuurlijk een vaste waarde worden in de nationale ploeg, maar met dat WK hou ik geen rekening.”

Wanneer word je op de club verwacht voor het nieuwe seizoen? er

(glimlacht)

“Half juni. Een paar dagen geleden heb ik mijn appartemen­t in Knokke al gekozen - prachtig, vlak bij de zee. Dat is wel fijn, zo kan ik de komende weken gewoon relaxen. Eerst nog effe bijtanken in Zakynthos en dan op naar Brugge. Ik heb er superveel zin in.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium