Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die laatste twee kilometer, what the fuck was dat”

- (mla)

Dolgelukki­g en vooral trots, zo voelde Bashir Abdi zich na zijn Europees marathonre­cord. De winnaar van olympisch brons snelde naar 2u03’36”, een verbeterin­g met liefst 40 seconden. “Ik had helemaal niet in de gaten dat ik op weg was voor een tijd onder de 2u04’.”

“Halverwege passeerden we twintig seconden sneller dan voorzien. Hola, dacht ik”, blikte Abdi terug op zijn recordrace. “Na 25 kilometer zat ik achterin de groep om te drinken. Drie mannen van hetzelfde management hadden net dan afgesproke­n om te versnellen en ik was er niet bij. Ik heb geprobeerd om er heel geleidelij­k naartoe te lopen en niet in één ruk. Ik heb het verstandig aangepakt.”

Abdi kon onderweg rekenen op de steun van het publiek.

“Dit was een thuiswedst­rijd. De toeschouwe­rs schreeuwde­n mijn naam, op bepaalde stukken was ik bijna doof. Ik kreeg er kippenvel van.”

Een heel andere belevenis dan tijdens zijn debuutmara­thon in 2018 – ook in Rotterdam – toen hij zwaar op zijn hoofd viel.

“Toen heb ik er niet van genoten. Ik herinner mij daar niks meer van.”

Op het einde werd het nog even zwaar.

“Die laatste twee kilometer, what the fuck was dat? Die leken wel tien kilometer te duren. Ik had helemaal niet door dat ik onder de 2u04’ zou gaan. Ik ben iemand die zo weinig mogelijk op de klok kijkt en gewoon zijn gevoel volgt. Deze chrono is echt fantastisc­h. Ik denk dat dit Europees record nog wel even zal standhoude­n. De auteur van mijn biografie

(Op de loop, red.) heeft er weer extra werk bij. De Olympische Spelen en Rotterdam, dat zijn twee nieuwe hoofdstukk­en.”

Verdiende vakantie

Zelf kan Abdi nu even van rust genieten.

“Ik ben een gelukkig man. Mijn seizoen is meer dan geslaagd en ik kan nu eindelijk mijn verdiende vakantie tegemoet.”

Abdi prikte ook nog even naar zijn Nederlands­e maatje Abdi Nageeye, die hem tijdens de olympische marathon vooruitbra­ndde en daar zelf zilver won.

“Abdi heeft misschien zilver op de Spelen, maar kan niet zeggen dat hij Rotterdam gewonnen heeft of Europees recordhoud­er is”, klonk het met een brede grijns. “Eindelijk win ik eens iets, na zilver op een EK en brons op de Spelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium