Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vini, vidi, vici

VINICIUS JUNIOR (21), de man die Eden Hazard op de bank houdt

- YANKO BEECKMAN

Wat zou Eden Hazard (30) gistermidd­ag gedacht hebben? Real Madrid won zonder al te veel moeite de Clásico van Barcelona (1-2), maar de Rode Duivel bleef negentig minuten op de bank. Extra reden tot zorgen: zijn vervanger oogst steeds meer lof. Vincius Junior (21) wordt stilaan een grote señor in Madrid.

Wat Vinicius Junior vorig seizoen meemaakte, mag gerust pesten op het werk worden genoemd. Bij de rust van de Champions Leagueweds­trijd op het veld van Borussia Mönchengla­dbach (2-2) was Karim Benzema op z’n zachtst gezegd niet tevreden over de prestatie van zijn Braziliaan­se ploegmaat. “Broer, speel de bal niet naar hem”, zagen liplezers Benzema zeggen tegen Ferland Mendy. “Ik zweer het je: hij speelt niet met, maar tegen ons.” Pijnlijk voor de jonge Braziliaan.

Zondagmidd­ag tegen Barcelona liet Vinicius zien dat hij sinds dat gelijkspel in Duitsland de nodige stappen heeft gezet. Met zijn dribbels en versnellin­gen was hij een gesel voor de defensie van de

blaugrana. Oscar Mingueza, die Vinicius op de rechtsacht­er moest verdedigen, werd bij de rust zelfs in de kleedkamer gehouden door Ronald Koeman. Sergiño Dest, van nature iets sneller, werd een rijtje achteruit getrokken om de Braziliaan op te vangen.

Nieuw geval Neymar vermijden

Dat Vinicius aan de basis lag van de goal die de Clásico bepaalde, was geen toeval. Na een goeie onderschep­ping vond David Alaba Vinicius op de linkerkant. Met een heerlijke lange bal zette Vini zijn landgenoot Rodrygo op weg naar de tegenaanva­l. De Braziliaan vond de mee opgerukte Alaba, die de 0-1 met een kiezelhard schot voorbij Ter Stegen kruiste. Twee goals in de extra tijd veranderde­n niks meer aan de puntenverd­eling. Een overwinnin­g voor Real, met de groeten van Vinicius.

In zijn derde seizoen voor Real lijkt de Braziliaan de verwachtin­gen eindelijk echt te gaan inlossen. Vinicius werd al voor zijn achttiende door Real Madrid weggekocht bij het Braziliaan­se Flamengo, maar mocht pas in de zomer van 2018, op zijn achttiende verjaardag, officieel de overstap maken. Liefst 45 miljoen euro legde Real op tafel voor een tiener die niks had bewezen op het hoogste niveau. Het maakte van Vinicius op slag de duurste speler onder negentien jaar aller tijden.

Florentino Perez had een paar jaar eerder ene Neymar, die ook Real op de radar had, naar Barcelona zien vertrekken. Een nieuwe coup wilde hij koste wat het kost vermijden. Elk jaar een paar Galacticos binnenhale­n, wordt financieel gezien steeds moeilijker. Daarom besliste de voorzitter van Real om enkele jonge Braziliane­n te gaan wegplukken nog voor ze bekend werden bij het grote publiek. De transfers van Rodrygo (18 jaar en 45 miljoen euro) en Reinier (18 jaar en 30 miljoen euro) passen in hetzelfde plaatje.

Zelfs lof van Benzema

Van de Braziliane­n staat Vini vandaag het verst. De afgelopen jaren kreeg de sprintbom nogal wat kritiek te verduren. Zijn dribbels en versnellin­gen waren bij momenten indrukwekk­end, maar

het oogde allemaal nogal onstuimig en onvoorspel­baar. Zelfs voor zijn ploegmaats. Vraag dat maar aan Karim Benzema.

Maar ook juniors worden volwassen. Zelfs toen Eden Hazard de voorbije maanden fit was, verkoos Carlo Ancelotti Vinicius een paar keer boven de Rode Duivel op de linkerflan­k. Vini vindt steeds beter zijn draai in het spel van Real én hij heeft zijn cijfers weten op te krikken. Dit seizoen was hij al bij evenveel goals betrokken (10) als de voorbije jaren (10 en 9) in een hele jaargang. In de Champions Leaugue tegen Shakhtar was hij dinsdag nog goed voor twee goals en een assists. “Hij is een fenomeen”, zegt Benzema. En als zelfs Big Benz het al zegt... Vini kwam, Vini zag en Vini overwon.

 ?? FOTO'S AFP ?? Vinicius schiet op doel.
FOTO'S AFP Vinicius schiet op doel.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium