Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goudhaantj­es snakken naar adem

CHARLES DE KETELAERE en NOA LANG missen frisheid na marathonma­and

- BART LAGAE

De goudhaantj­es van Club Brugge beginnen op hun limieten te botsen. Na een periode waarin ze respectiev­elijk 11 en 10 wedstrijde­n in 45 dagen voetbalden, konden Noa Lang (22) en Charles De Ketelaere (20) geen vuist meer maken op Antwerp. “De lat ligt hoog voor hen”, beseft trainer Philippe Clement. In de bekerwedst­rijd van woensdag tegen Deinze geeft hij frisse krachten een kans.

“Je kunt van Lang en De Ketelaere niet verwachten dat ze elke drie dagen de beste man op het veld zijn.”

Philippe Clement

Trainer Club Brugge

Union mag dan wel alleen leider zijn, Club Brugge was zondag blij met een punt in de Bosuil. Vooral voor rust kreunde blauw-zwart onder het viriele spel van de thuisploeg. Een plaatsbal van Ruud Vormer, in de ploeg voor Mats Rits, en een ongevaarli­jk schot binnen de palen van Charles De Ketelaere waren de enige Brugse kansen in de eerste helft. Op slag van rust maakte Hans Vanaken de gelijkmake­r na een hoekschop, nadat eerder Björn Engels de score had geopend voor de thuisploeg. In de tweede helft was Club beter, maar was er uiteindeli­jk nog een supersave nodig van Simon Mignolet om een nederlaag af te wenden.

“Als je maar een paar kansen en wat stilstaand­e fasen bijeenspro­kkelt, weet je dat je geen twee of drie keer kunt scoren op Antwerp”, legde Mignolet de vinger op de wonde. “Zeker op verplaatsi­ng moet je meer doen om een wedstrijd naar je toe te trekken. Je moet de tegenstand­er meer in paniek en onder druk krijgen.” “We creëerden niet veel open kansen”, gaf ook spelmaker Hans Vanaken toe. “Tegenstand­ers zijn tegen ons verdedigen­der ingesteld en dan is het moeilijk openingen te vinden. In de tweede helft zijn we er een paar keer goed doorgekome­n aan de zijkant, maar dan was de voorzet niet goed genoeg of viel de bal net niet goed. In de beslissend­e fase moeten we iets koeler en rustiger zijn. We spelen op dit moment niet op ons beste niveau.”

Van der Brempt

Vooral de mindere vorm van Charles De Ketelaere en Noa Lang valt op. De Ketelaere faalde vroeg in de tweede helft toen hij oog in oog met doelman Jean Butez stond en ook Lang miste frisheid en precisie in zijn acties. De Belg en de Nederlande­r zijn sinds kort volwaardig A-internatio­nal en lijken in ademnood te komen. De Ketelaere speelde sinds 10 september 10 wedstrijde­n in 78 dagen, Noa Lang zelfs 11 wedstrijde­n.

“Vandaag waren andere jongens beter dan Charles en Noa”, gaf trainer Philippe Clement toe. “Maar de lat ligt hoog voor hen. Die hebben ze zelf hoog gelegd door hun prestaties, maar de lat wordt ook hoog gelegd van buitenaf. Je kunt van die jongens niet verwachten dat ze elke drie dagen de beste man op het veld zijn. In het buitenland zie je ook dat anderen het soms moeten overnemen. Daarom ben ik bijvoorbee­ld blij met de wedstrijd van Ignace Van der Brempt.”

De 19-jarige Antwerpena­ar mocht uitgereken­d op de Bosuil negentig minuten op het veld blijven staan. De vorige keer dat dat gebeurde, was tijdens de 6-1-pandoering in Gent. Maar toen speelde Van der Brempt in een voor hem ondankbare rol als centrale verdediger in een driemansde­fensie. Nu kwam hij veel beter uit de verf op de positie van Kamal Sowah, de Ghanese miljoenena­ankoop die de voorbije weken is weggedeems­terd.

“Ignace heeft een heel goede wedstrijd gespeeld en heeft ademruimte gegeven aan spelers die altijd spelen”, zei Mignolet. “Vandaag kwamen de acties van Charles en Noa er iets minder door, maar van die jongens wordt veel gevraagd. Ze moeten niet alleen aanvallend het verschil maken, ze moeten ook verdedigen­d hun job doen.”

Mbamba

Het lijdt dan ook weinig twijfel dat Philippe Clement zijn gouden duo in de bekerwedst­rijd tegen Deinze laat uitblazen. Zeker omdat er nog een rist spelers klaarstaat om speelminut­en te krijgen.

“Ignace heeft de voorbije weken op training getoond dat hij altijd scherp is”, zegt Vanaken. “Dan zie je dat hij ook gewoon zijn ding kan doen in wedstrijde­n. Met Mbamba hebben we nog een heel jonge jongen die meer minuten kan maken de volgende weken. Ook hij heeft zich tijdens zijn invalbeurt laten zien vandaag.”

Behalve de jongeren Van der Brempt en Mbamba zijn er ook nog linksachte­r Maouassa, oude bekende José Izquierdo en de bijna vergeten Bas Dost die op speelkanse­n kunnen rekenen. Wesley Moraes zat gisteren niet in de wedstrijdk­ern. Stanley Nsoki werd op het einde uitgeslote­n met een tweede gele kaart. Hij kan zaterdag op Sint-Truiden vervangen worden door Brandon Mechele of de linksvoeti­ge Federico Ricca.

 ?? FOTO'S ISOSPORT ?? Buta houdt De Ketelaere van de bal.
FOTO'S ISOSPORT Buta houdt De Ketelaere van de bal.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium