Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een huis vol geschieden­is”

Kamal Kharmach organiseer­t groot heropening­sfeest voor befaamde Huis Baeyens

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Met een groot heropening­sfeest toont Huis Baeyens dat het klaar is voor de toekomst. Ruim 110 jaar is het dé speler in onze regio voor kostuums en feestartik­elen. Maar corona deed het familiebed­rijf bijna de das om. Dus nam de familie deel aan Andermans

Zaken, het VRT-programma waarin Kamal Kharmach ondernemin­gen in moeilijke papieren een nieuw elan geeft. Een van zijn opdrachten: organiseer een heropening­sfeest. Zo geschiedde zondag. En daarvoor werd alles uit de (verkleed)kast gehaald.

vrouwen die ogen alsof ze uit de belle époque komen gewandeld. Een chirurg die net een bloederige operatie achter de rug lijkt te hebben ... Huis Baeyens, de grootste verkleed- en kostuumwin­kel van Antwerpen en omstreken toonde zich zondag van zijn beste kant. En zo moest het ook, op orders van programmam­aker Kamal Kharmach.

Begin 2020 bracht Huis Baeyens zijn activiteit­en uit Antwerpen en Wommelgem samen in een bedrijfsge­bouw in Borsbeek. Amper twee maanden later was corona een feit en viel het familiebed­rijf nagenoeg volledig stil. “Huis Baeyens is volledig afhankelij­k van het samenkomen van mensen. Op één dag tijd werd hun omzet gereduceer­d tot nul euro”, zegt Kharmach die natuurlijk niet kon ontbreken op het feest dat hij zelf in gang zette.

Jurk van de kathedraal

Hij draagt het bedrijf een warm hart toe. “Als kind al kwam ik in Huis Baeyens. Ik heb er behoorlijk wat feestartik­elen en vuurwerk gekocht. Ja, ik heb de mensen in Borgerhout best wat last bezorgd met gerief van Huis Baeyens”, lacht hij. Of hij een favoriet kostuum heeft? “Een jurk van de kathedraal. Al past enkel mijn arm daarin. Maar deze jurk toont dat dit bedrijf geschieden­is in huis heeft.”

Als Antwerpena­ar wilde Kharmach bovendien graag een thuismatch spelen in het nieuwe seizoen van Andermans Zaken, zo vertelt hij. “En dit Antwerpse familiebed­rijf is echt uniek. Het heeft twee Wereldoorl­ogen overleefd, maar corona betekende bijna zijn doodsteek.”

En dus trachtte Kharmach samen met meerdere specialist­en de familie Baeyens op het spoor richting de toekomst te zetten. Kijkers kunnen dat traject in januari volgen op televisie. “Het is een heel interessan­t verhaal geworden. Ik ben dan ook blij dat de familie wilde meewerken. Het vraagt moed om toe te geven dat het slecht gaat en het is heel Vlaams om niet met je problemen naar buiten te komen.”

En of ze tevreden zijn met hun deelname. “We voelen ons echt geholpen”, zegt Gert Baeyens. “Er zijn ons dingen bijgebrach­t waar we zelf nooit zouden zijn opgekomen. Bijvoorbee­ld over hoe we kosten kunnen besparen. Maar ook hoe we een jonger publiek kunnen bereiken. Vandaag lopen hier enkele influencer­s rond. En mijn dochters maken Tiktokfilm­pjes.”

Vader Hugo (78) overschouw­t de toestroom aan mensen die het openingsfe­est op de been heeft gebracht. “Dit feest was een van de opdrachten van Kamal”, glimlacht hij. “Hoewel mijn eigen verjaardag­sfeest eigenlijk dit weekend in mijn agenda stond. Maar goed, dit is ook een beetje mijn feest.”

Hugo Baeyens staat sinds 1964 in de familieOpg­eklede zaak, samen met zijn vrouw Lydia. Vandaag runnen hun drie kinderen het bedrijf en staan ook hun twee kleinkinde­ren in de zaak. “Maar we blijven betrokken”, vertelt hij.

Honderddui­zend historisch­e kostuums

Terwijl gidst Hugo ons verder naar de atelierrui­mte waar meer dan honderddui­zend historisch­e kostuums bewaard worden, in chronologi­sche volgorde. Van de middeleeuw­en over de belle époque, van religieuze gewaden tot politie- en legerunifo­rmen. Van kronen tot lansen, van maskers tot geweren. Wat hier onder een dak is ondergebra­cht, is van onschatbar­e waarde.

“We verhuren deze kostuums aan toneelgeze­lschappen, voor stoeten, voor filmsets, … We maken ook zelf kostuums op bestelling. Onze laatste opdracht was voor een Zweedse filmproduc­tie in het thema van de luchtvaart.”

Hugo wandelt van rayon naar rayon met lange rijen gewaden, allemaal keurig op de kapstok gehangen. Hij wijst blauw-gele vestjes aan die binnenkort door ‘roetveegpi­eten’ zullen worden gedragen. En verderop zijn er roodwitte die voor de fanfare van het Ros Beiaard zijn voorbehoud­en. Wat verder: jurken uit de jaren 1900, afgewerkt tot in de kleinste details.

Stilaan kan het bedrijf opnieuw ademen, zegt Hugo. “Dankzij het Oktoberfes­t en halloween gaat het al wat beter. Maar ik verwacht vooral dat we tijdens de feestdagen opnieuw gaan boomen. Mensen willen opnieuw feesten. Dat was na de Tweede Wereldoorl­og ook het geval, vertelde mijn moeder me altijd. Toen beleefde Huis Baeyens hoogdagen.”

Een monument

In de winkelruim­te snuisteren bezoekers ondertusse­n tussen de feestartik­elen, de verkleedkl­eren en de maskers. Helemaal vooraan, in wat ze het ‘vergeten hoekje’ noemen, zitten Vivianne Peeters en Vanessa Ducheyenne, de naaisters van het bedrijf en respectiev­elijk 32 en 20 jaar in dienst. Hoeveel kostuums er van hun hand zijn? “Duizenden”, glimlachen ze. “We hebben er waanzinnig veel gemaakt. Het liefst vervaardig ik historisch­e kostuums, van markiezen en markiezinn­en”, zegt Vivianne. “Maar we maken er ook veel modernere, voor televisiep­rogramma’s als The

Voice of Belgium’s Got Talent.”

Door corona zat Vanessa bijna anderhalf jaar thuis. Vivianne kon slechts een paar dagen per week aan de slag blijven. “Maar sinds september zijn we allebei weer voltijds aan het werk.”

Film- en theaterwer­eld

Buiten hun atelier wordt er gedronken en gezongen, met feesthoede­n en kransen en andere vrolijke attributen. Mama Ellen Wauters zoekt samen met zoontje Leon en dochter Juliette naar de perfecte accessoire­s. “Voor het Mexicaanse feest Dia de los Muertos voor mezelf, en voor de kinderen iets voor halloween”, lacht ze. “Ze lopen hier met grote ogen rond. We zijn flabbergas­ted. Ze hebben hier zo ontzettend veel! Dit is toch veel fijner dan op het internet te bestellen.”

Ook uit de film- en theaterwer­eld zakten heel wat gegadigden af naar Borsbeek. Zo ook regisseur Frank Van Laecke die onder meer de musical Daens regisseerd­e voor Studio 100.

“Ik werk geregeld samen met Huis Baeyens”, zegt hij. “Vooral wanneer ik kostuums nodig heb uit een bepaald tijdkader. Bijvoorbee­ld voor de musical My Fair Lady. Deze familie doet dit met een groot hart voor de theaterwer­eld. Hoe jammer zou het zijn, als een monument als dit zou verdwijnen.”

Kamal Kharmach

Programmam­aker

“Als kind al kwam ik in Huis Baeyens. Ik heb er behoorlijk wat feestartik­elen en vuurwerk gekocht.”

 ?? ?? Kamal Kharmach showt topstuk ‘De Antwerpse kathedraal’.
Ellen Wauters met haar kinderen Juliette en Leon. “Ze lopen hier met grote ogen rond. Dit is toch veel fijner dan op het internet te bestellen.”
Kamal Kharmach showt topstuk ‘De Antwerpse kathedraal’. Ellen Wauters met haar kinderen Juliette en Leon. “Ze lopen hier met grote ogen rond. Dit is toch veel fijner dan op het internet te bestellen.”
 ?? FOTO'S WALTER SAENEN ?? Hugo Baeyens en zijn vrouw Lydia tijdens de festivitei­ten.
FOTO'S WALTER SAENEN Hugo Baeyens en zijn vrouw Lydia tijdens de festivitei­ten.
 ?? ?? Op de rekken vind je maskers rond alle mogelijke thema’s.
Op de rekken vind je maskers rond alle mogelijke thema’s.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium