Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Invoering coronapas ligt in handen van gouverneur­s

- (tr)

Volgens Antwerps gouverneur Cathy Berx en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten heeft Vlaanderen niets te zeggen over burgemeest­ers die de coronapas willen invoeren. Binnen de Vlaamse regering blaast men warm en koud. In de praktijk zullen de gouverneur­s er geval per geval over kunnen beslissen.

Berx dropte een bommetje in De Zevende Dag. “Op basis van huidige wetgeving hebben burgemeest­ers de mogelijkhe­id zelf het Covid Safe Ticket (CST) op hun grondgebie­d in te voeren”, zei ze. Berx verwees hiervoor naar artikel 135 van de ‘nieuwe gemeentewe­t’ uit 1989. Het klonk Hans Bonte (Vooruit) als muziek in de oren. De burgemeest­er van Vilvoorde roept al sinds de invoering van de coronapas in de Brusselse horeca en fitnesscen­tra om dezelfde maatregele­n in Vlaanderen.

De woordvoerd­er van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG), Nathalie Debast, bevestigt wat Berx zegt. Ze wijst ook op de ministerië­le besluiten van het Overlegcom­ité. “Hierin is de uitzonderi­ng opgenomen dat lokale besturen strengere maatregele­n kunnen nemen als dit nodig is.”

Medisch geheim Die juridische openingen zijn slecht nieuws voor de Vlaamse regering, die géén uitbreidin­g wil van de coronapas. Toch had Vlaams minister van Volksgezon­dheid Wouter Beke (CD&V) in De Zevende Dag lof voor Berx’ spitsvondi­gheid. “Ik denk dat ze het heel goed heeft uitgelegd. Als lokale besturen extra maatregele­n willen nemen, kunnen zij dat doen op basis van artikel 135. Maar doe dat in overleg met de gouverneur.”

Een heel ander geluid bij het kabinet van viceminist­er-president Bart Somers (Open VLD), bevoegd voor Binnenland­s Bestuur. “Burgemeest­ers kunnen ervoor kiezen de mondmasker­plicht opnieuw in te voeren, maar er is geen wettelijk kader om zelf een coronapas in te voeren in nieuwe sectoren. Voor het verzamelen van medische informatie via de coronapas in nieuwe sectoren moet de Vlaamse regering het licht op groen zetten. En dat zal niet gebeuren.” “Er wordt toch geen medische informatie bewaard wanneer de coronapas gecheckt wordt?”, reageert Debast van de VVSG.

Zijn juridische bezwaren maakt het kabinet-Somers dan ook niet hard. In een communicat­ie naar de lokale besturen deze week zal het aangeven dat “de juridische basis erg wankel is, maar dat als burgemeest­ers de pas toch willen uitbreiden, ze dit goed moeten doorspreke­n met de gouverneur en dit goed moeten beargument­eren”.

Zo lijkt de uitbreidin­g van de coronapas in de handen van de – niet-verkozen gouverneur­s – te liggen, die de proportion­aliteit per aanvraag zullen moeten bekijken: “Is de coronapas in deze gemeente echt noodzakeli­jk om de volksgezon­dheid te beschermen?”

Cathy Berx

Gouverneur provincie Antwerpen “Zowel het mondmasker als het Covid Safe Ticket heeft een minimale impact op onze persoonlij­ke vrijheden en de economie.”

 ?? FOTO MARC HERREMANS ?? Als het aan gouverneur Cathy Berx ligt, halen we de mondmasker­s weer boven.
FOTO MARC HERREMANS Als het aan gouverneur Cathy Berx ligt, halen we de mondmasker­s weer boven.
 ?? FOTO PATRICK HATTORI ?? Hans Bonte, de burgemeest­er van Vilvoorde wil de coronapas invoeren in zijn gemeente naar het Brusselse voorbeeld.
FOTO PATRICK HATTORI Hans Bonte, de burgemeest­er van Vilvoorde wil de coronapas invoeren in zijn gemeente naar het Brusselse voorbeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium