Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf gezinnen leveren nummerplaa­t in

In ruil voor gebruik elektrisch­e deelwagens Partago

- JAN BRYS

De gemeente Brasschaat lanceerde in oktober vorig jaar de campagne ‘Ruil je nummerplaa­t in en win een Partagobun­del’. De bundel, waarde 550 euro, dient om gebruik te maken van een elektrisch deelwagens­ysteem. Vijf gezinnen gingen in op het voorstel.

In de gemeente werden vijf nummerplat­en ingeleverd. Daaruit werden drie winnaars getrokken. Zij ontvingen een deelwagena­bonnement ter waarde van 250 euro en een rijtegoed ter waarde van 300 euro.

Guido Schrauwen en Erna Keereweer waren aangenaam verrast toen ze door de gemeente op de hoogte werden gebracht van hun prijs. “Wij hadden twee wagens waarvan we er een nog zeer weinig gebruikten. We betaalden daar belastinge­n en verzekerin­gen voor. Toen we vernamen dat Brasschaat met dit systeem begon, hebben we niet lang getwijfeld. Dat abonnement en rijtegoed waren een zeer aangename verrassing”, legt Guido uit.

Nog niet gebruikt

“We hebben nog geen gebruik gemaakt van een deelwagen, maar dat heeft vooral met heel die coronatoes­tand te maken. Laat ons hopen dat alles over enkele maanden achter de rug is, want ik zou graag mijn eerste rit maken”, vervolgt Guido.

“Op dit ogenblik is het dichtstbij­zijnde station voor een deelwagen het oude gemeentehu­is. Dat is voor ons nog iets te ver. Maar er is ons beloofd dat er een station veel dichterbij zal komen. We kijken ernaar uit”, voegt Erna Keereweer eraan toe.

Guy Schepers uit de wijk Mariaburg is ook enthousias­t. “Wij hebben onze wagen ingeleverd en maken nu gebruik van de elektrisch­e deelwagen die achter onze hoek gestatione­erd staat. Dit is een bijzonder vernieuwen­d systeem. Als je je nummerplaa­t inlevert en je gebruikt de deelwagen niet te veel, doe je voordeel. Maar belangrijk­er vind ik dat dit systeem je bewust maakt. Bij elke rit die je maakt, zie je meteen de prijs. Je gaat meer nadenken. Kan ik niet beter de fiets nemen en op die manier besparen? Daarnaast is er natuurlijk ook het ecologisch aspect. Hopelijk stappen zo veel mogelijk gemeenten mee in dit verhaal.”

Volgens Joachim Jacob van Partago

zijn er op dit ogenblik 29 gebruikers in Brasschaat. “Het aantal blijft wel groeien. De acht wagens zijn voldoende om honderd Brasschate­naren van deelauto’s te voorzien. We noteerden vorig jaar al 160 ritten.” Er zijn verschille­nde formules met een startbedra­g van 250 euro en vervolgens prijzen per rit of op basis van een maandelijk­s abonnement.

Schepen van Mobiliteit Goele Fonteyn (N-VA) is tevreden. “Vijf ingeleverd­e nummerplat­en lijkt niet veel, het is toch boven mijn verwachtin­gen. De wedstrijd is amper drie maanden geleden gelanceerd. We moeten ergens beginnen om het aantal auto’s naar beneden te krijgen en de modal shift te bewerkstel­ligen.”

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Guido Schrauwen en Erna Keereweer leverden één van hun twee wagens in.
FOTO JAN BRYS Guido Schrauwen en Erna Keereweer leverden één van hun twee wagens in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium