Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Snel overleg over de grenzen nodig

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Het zal wel dat de grenzen sluiten voor een land als België een bijna niet te organisere­n logistieke operatie is, maar de regeringen van dit land moeten wel alles op alles zetten om het coronaviru­s aan de grenzen tegen te houden. Een derde golf van besmetting­en met de Britse variant kan voor een enorme ravage zorgen en de vaccinatie­campagne serieus verstoren. Dat mogen we niet laten gebeuren. Biostatist­icus Geert Molenbergh­s vraagt om de grenzen te sluiten. Verschille­nde virologen zijn ook zeer verontrust over de Britse variant van het virus die al in België is gesignalee­rd. De verspreidi­ng ervan kan heel snel gaan. Dat hebben we in Groot-Brittannië en Ierland gezien. Dus alle hens aan denk, zou je denken. Niemand komt hier nog de grens over zonder een negatieve test in handen. Wie die niet heeft, wordt getest en gaat in quarantain­e. Dat zou je allemaal denken.

Zeker als je zelf al maandenlan­g je bejaarde ouders niet meer hebt kunnen bezoeken, als je zaak al maanden gesloten is en je je spaarcente­n ziet slinken, of als je zelf voor je gehandicap­t kind moet zorgen omdat het niet naar de instelling kan. Dan wil je erop kunnen vertrouwen dat reizigers niet opnieuw het onheil binnenbren­gen dat jij door je voorbeeldi­g gedrag hebt afgewend.

Maar dat vertrouwen wankelt als je de federale minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke hoort zeggen dat de grenzen sluiten moeilijk is en dat de controle op de quarantain­es een taak voor de regio’s is. Dat afschuiven van de verantwoor­delijkheid van het ene niveau naar het andere, we hebben dat al te vaak meegemaakt. Dat Annelies Verlinden reizen nog altijd alleen maar afraadt, boezemt je allicht ook niet veel vertrouwen in. We hebben in de kerstvakan­tie gezien hoe goed mensen naar die raad luisterden. Maar dat de regering woensdagmi­ddag nog altijd van plan was om de beschermin­g van de grenzen te bespreken in een Overlegcom­ité van volgende week vrijdag (over acht dagen dus), slaat je vertrouwen in deze ploeg wellicht aan diggelen. De enige minister die de urgentie lijkt in te zien, is Vlaams minister Wouter Beke. Hij drong erop aan dat het Overlegcom­ité sneller samenkomt. Annelies Verlinden leek daar gisteravon­d wel oor naar te hebben.

Dat ze dan maar gauw een overleg op poten zet, want als de regering nu geen maatregele­n neemt om de grenzen beter te beschermen, dan is het volstrekte onzin om aan de bevolking nog zes weken lang solidarite­it en inspanning­en te vragen. Deze regering gaat, na haar kordate start, toch niet in hetzelfde bedje ziek worden als de vorige?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium