Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Situaties in het buitenland

- (grvr)

Waar valt vandaag te skiën? Behalve in Zwitserlan­d eigenlijk nergens, want de tweede Europese golf heeft ook zo goed als alle skistation­s lamgelegd. De komende weken zou daar veranderin­g in moeten (kunnen) komen. Maar ook hier geldt: dat hangt af van het verdere verloop van de cijfers.

Skigebiede­n gaan doorgaans pas open ergens midden december. Op dit moment kleurt het Belgische ministerie van Buitenland­se Zaken die gebieden rood, net als bijna heel Europa. Dat betekent dat reizen door de Belgische autoriteit­en ten zeerste wordt afgeraden of dat de autoriteit­en van het land nietessent­iële reizen vanuit België verbieden.

Frankrijk: Alle skigebiede­n zijn gesloten. Ook onze zuiderbure­n zitten al een drietal weken in een soort lockdown 2.0 en dat minstens tot 1 december. Verplaatsi­ngen zijn sterk beperkt. Wie buiten

wil, moet een bewijs kunnen voorleggen.

Oostenrijk: In strenge lockdown tot 6 december. Alle winkels zijn gesloten, uitgezonde­rd apotheken en winkels met voedingswa­ren. Ook restaurant­s, bars, universite­iten en scholen zijn dicht. De skigebiede­n gaan niet open voor 17 december. Topsporter­s mogen wel op de latten.

Zwitserlan­d: Ook Zwitserlan­d heeft de teugels strakker aangespann­en. Maar hier en daar zijn skistation­s geopend, zoals in het bekende Verbier. Skiën moet dan wel met maatregele­n op en rond de pistes, zoals het verplicht dragen van mondmasker­s op onder meer de skiliften.

Italië: Het land kreunt onder een zware tweede golf, met vooral het zuiden dat deze keer hard getroffen wordt. Toch zijn ook de skigebiede­n gesloten. De huidige lockdownre­gels gelden al zeker tot 3 december.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium