Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scorende Bodart redt Standard

- (bfa) WIM HOUTTEQUIE­T

Een keeper die een goal maakt, dat hebben ze op Sclessin al eens eerder gezien. Arnaud Bodart deed het zaterdag in de 96ste minuut en sleepte daarmee een puntje uit de brand tegen Eupen. “Ik was er ook bij toen Bolat scoorde tegen AZ.”

“Ik denk niet dat ik het al besef”, zei Arnaud Bodart vlak na de match. “Ik ben enorm blij dat ik nog een punt pak voor de ploeg. En gelukkig ook maar. Enkele minuten daarvoor werd de 1-3 van Eupen afgekeurd voor buitenspel, en daar ging ik de mist in. Als dat doelpunt wel had geteld, dan was het mijn fout geweest. Maar toen kwam mijn goal. Ik had nooit gedacht dat ik dit in mijn carrière zou meemaken.”

Met zijn onwaarschi­jnlijke binnentikk­er trad Bodart in de voetsporen van onder anderen Sinan Bolat, die elf jaar geleden in de Champions League-match tegen AZ Alkmaar een cruciale gelijkmake­r binnenkopt­e. “Ik zat destijds in de tribune. Misschien heeft Bolat me geïnspiree­rd.”

Ook Gilbert Bodart, oom van de huidig Standard-doelman, scoorde al eens. Recenter waren er Silvio Proto - in 2008 met Beerschot - en William Dutoit. De Fransman maakte in 2015 voor Sint-Truiden de 1-1 tegen Lokeren.

Het verandert alleen weinig aan de zwakke prestatie die Standard zaterdag, nota bene thuis tegen Eupen, leverde. De bezoekers hadden in de openingsfa­se 75 (!) procent balbezit. Voor Philippe Montanier golden verzachten­de omstandigh­eden: Nicolas Raskin was geschorst, Selim Amallah geblesseer­d en Mehdi Carcela coronaposi­tief. Om maar te zwijgen over de lange afwezighei­d van

Op de Freethiel is het stilaan alarmfase rood. Na een nieuwe nederlaag tegen een efficiënt Cercle Brugge blijft WaaslandBe­veren achter met een dramatisch­e 5 op 33. “Dat is gewoon heel slecht”, vindt ook trainer Nicky Hayen, die voorlopig nog het vertrouwen van het bestuur geniet. Morgen krijgen de Waaslander­s al een nieuwe kans, want dan komt Oostende op bezoek.

Arm Waasland-Beveren. De Oost-Vlaamse club wacht nu al tien competitie­matchen op een overwinnin­g. Pijnlijke balans: 5 op 33. Voor de supporters is trainer Nicky Hayen de kop van Jut. Ze schreeuwen om zijn ontslag, maar het bestuur behoudt het vertrouwen in de coach. Voorlopig, toch. Want ook de Limburgse T1 beseft zelf als geen ander dat er resultaten moeten volgen. En snel.

“Als je geen resultaten haalt, wordt de druk automatisc­h groter”, oordeelt Hayen, die zaterdagav­ond vlak na de persconfer­entie verschille­nde berichtjes ontving van spelers die hun verontschu­ldigingen aanboden. “5 op 33 is gewoon heel slecht. Dat geef ik ook eerlijk toe. Maar deze groep is niet dood. Ik heb in mijn carrière al andere situaties meegemaakt: waarbij de drive uit de ploeg was en op de dool ging. Wel, dat gevoel heb ik hier totaal niet. En zo lang deze groep honger heeft en strijdlust toont, blijven we keihard werken. Wij blijven geloven in een goede afloop.”

Waasland-Beveren was voor de rust de betere ploeg. Het kreeg de beste kansen en gaf amper iets weg. En toch ging het met een achterstan­d de rust in nadat het opnieuw een doelpunt in

Zinho Vanheusden, een van de weinige persoonlij­kheden in de Luikse spelersker­n. Maar coach Montanier zal zich toch stilaan zorgen maken over de dalende vormcurve van zijn ploeg. De rotatiepol­itiek lijkt niet altijd even logisch. Obbi Oulare stond tegen Antwerp niet eens op het wedstrijdb­lad, tegen Eupen begon hij in de basis. Scoren lukte Oulare niet. Een probleem waar eigenlijk alle Standard-aanvallers mee kampen. Als je spitsen falen, moet je doelman het maar doen. Nog één goaltje en Bodart is mee... clubtopsch­utter. geschenkve­rpakking had weggegeven. Het verhaal van het seizoen. Na rust was de ploeg niet in staat om het tij te keren. Een ultra-efficiënt Cercle speelde de match volwassen uit. En Waasland-Beveren vergat zichzelf te belonen. Ook dat is een kwaliteit.

Waasland-Beveren kon in het jaar 2020 zelfs nog geen enkele match winnen op de Freethiel. De laatste thuisoverw­inning dateert van 26 december 2019 tegen Sint-Truiden, bijna een jaar geleden. “Het wordt hoog tijd om punten te pakken”, windt topschutte­r Daan Heymans, die een doelpunt terecht afgekeurd zag worden wegens handspel, er geen doekjes om. “We moeten zo snel mogelijk aansluitin­g vinden met de andere ploegen. En op het einde van de rit één, liefst twee ploegen achter ons houden. Akkoord, we hebben veel te weinig punten. Alles lijkt nu heel negatief. Maar we hebben kwaliteit in de ploeg om het behoud te verzekeren.” Al zullen ze dan toch dringend punten moeten beginnen pakken. De komende weken worden cruciaal.

Frustratie­s

Morgen krijgt Waasland-Beveren een nieuwe kans om de negatieve spiraal te doorbreken. Thuis tegen Oostende kan T1 Hayen geen beroep doen op de geschorste aanvoerder Vukotic. De Serviër liet zaterdag zijn ploeg in de steek. Pure frustratie. “Hij moet niet op die manier reageren”, besluit Hayen. “We gaan intern met de speler praten en hem een sanctie opleggen.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium