Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Actie tegen geweld op vrouwen: “Een pandemie”

- (mibl)

Aan het justitiepa­leis op de Bolivarpla­ats vond zondag de manifestat­ie

plaats. Een tachtigtal sympathisa­nten daagde op.

vrouwen

Stop geweld tegen

Maartje De Vries van organisato­r Collecti.e.f 8 maars: “Dit is een structuree­l probleem in de samenlevin­g en sinds het begin van de eerste lockdown zien we dat het aantal gevallen enorm is toegenomen. Zo is het aantal oproepen bij de de hulplijn 1712 en meldingen bij de Antwerpse politie verdubbeld. Heel wat zaken blijven onder de radar, omdat veel vrouwen schrik hebben om au sérieux te worden genomen. Het is een pandemie van geweld.”

Collecti.e.f 8 maars wil dat België als onderteken­aar van het Verdrag van Istanbul concrete stappen onderneemt om het probleem aan te pakken. In dat verband stelde staatssecr­etaris voor Gendergeli­jkheid, Gelijke Kansen en Diversitei­t Sarah

Schlitz (Ecolo) recent een plan rond intrafamil­iaal geweld voor, dat onder meer opleidinge­n voor de politie en andere hulpverlen­ers omvat. “Op zich heel goed want de vorige regeringen trokken zich van het probleem niks aan. Maar het mag niet bij mooie woorden blijven. Het plan moet zo snel mogelijk in werking worden gezet.”

Lied zonder angst

Vorig jaar waren er tijdens de nationale manifestat­ie tegen vrouwengew­eld in Brussel 15.000 mensen aanwezig. “Gezien de huidige omstandigh­eden besloten we nu in verschille­nde steden kleinschal­ige acties te organisere­n. Coronaproo­f natuurlijk.”

Aan het Vlinderpal­eis blies een tachtigtal aanwezigen verzamelen. Er werden toespraken gebracht, namen van slachtoffe­rs voorgeleze­n en bloemen neergelegd. Als afsluiter werd het lied ‘Canción Sin Miedo’ (‘Lied zonder angst’) van de Mexicaanse feministe Vivir Quintana gezongen.

De officiële Internatio­nale Dag tegen Geweld op Vrouwen is 25 november.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De organisati­e speechte op de Bolivarpla­ats.
FOTO JAN VAN DER PERRE De organisati­e speechte op de Bolivarpla­ats.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium