Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs Anderlecht is een hapje voor dit Beerschot

Gediscipli­neerd Beerschot wint voor het eerst sinds 1988 drie toppers in één seizoen

- KERSTEN STEURBAUT

Voor het eerst sinds eind september vielen er in een wedstrijd van Beerschot minder dan vijf doelpunten, toch zagen de supporters van de Mannekes opnieuw een prestatie om duimen en vingers van af te likken. Recordkamp­ioen Anderlecht werd collectief afgetroefd en met lege handen richting Brussel gestuurd.

Toppers winnen. Door het straffe parcours dat Beerschot dit seizoen aflegt en het spectacula­ire voetbal dat de Mannekes op de mat brengen, zou je er haast amper nog van opkijken. Na zeges tegen Club Brugge en Genk hangt sinds gisteren ook de scalp van Anderlecht aan de gordel van Hernan Losada. Drie keer was het een oververdie­nde zege. Het is niet te onderschat­ten hoe straf de prestatie van Losada en co. is. De laatste keer dat Beerschot in één seizoen drie toppers kon winnen, was in de voetbaljaa­rgang 1987-1988: in eigen huis ging Standard met 6-2 voor de bijl, op verplaatsi­ng werd gewonnen bij Anderlecht (1-2) en Club Brugge (2-4). In de laatste 50 jaar is het nog maar de vierde keer dat Anderlecht én Club Brugge in één seizoen geklopt worden.

“We beseffen maar al te goed hoe speciaal dit is”, zegt Tom Pietermaat. “In de kleedkamer hebben we nog tegen elkaar gezegd hoe straf dit wel is. Alleen jammer dat we deze wedstrijde­n zonder fans moeten afwerken.”

Offensief trok Beerschot de lijn van de laatste weken door. Voor rust creeerde het zeven kansen, tegenover eentje voor een flets Anderlecht. Defensief acteerde het veel gediscipli­neerder. Zo deed het offensieve trio Tissoudali-Suzuki-Holzhauser een stevige duit in het zakje door hoog druk te zetten en de oprukkende backs af te dekken. De Oostenrijk­se stylist dook zelfs een aantal keer op in de omgeving van het eigen strafschop­gebied met een tackle of block.

“Er is de voorbije weken vaak gezegd en geschreven dat we niet kunnen verdedigen”, aldus Pietermaat. “Maar vandaag hebben we getoond dat we een blok zijn. Verliest er iemand een duel, dan staat er iemand anders klaar. En als het nodig is, dan is er nog een derde speler om in te grijpen. Tot de 70e minuut hebben we amper een kans weggegeven.”

Uitblinker Coulibaly

Het pad richting de achtste zege van het seizoen werd geëffend door Ismaila Coulibaly. Geen toeval. De 19-jarige Malinees was exponent van een collectief sterk Beerschot. In de openingsmi­nuten zette hij Wellenreut­her al een eerste keer aan het werk, even later hield Delcroix hem van de openingstr­effer. Na een halfuur was het dan toch prijs. Bourdin zette Verschaere­n onder druk, Tissoudali duwde het leer tot bij Coulibaly en de middenveld­er rondde het ploegwerk helemaal af: kappen en met een schot door de benen van Miazga én Wellenreut­her de score openen.

Samen met Pietermaat en Sanusi domineerde Coulibaly ook het middenveld. Drie controlere­nde middenveld­ers, de verrassend­e ingreep die Losada tegen OHL introducee­rde, is een succesrece­pt.

“Vanaf het eerst moment klikt het”, knikt Pietermaat. “We winnen nog meer duels en verlichten zo de verdedigen­de taken van de aanvallers. Hoe onze rolverdeli­ng eruitziet? De trainer laat ons daar heel vrij in. We moeten er zelf voor zorgen dat de drie posities ingevuld zijn. Wie waar staat, dat maakt niet uit.”

De factor Coulibaly maakt het alleen maar makkelijke­r. Tegen Anderlecht bevestigde hij al het goede van de voorbije weken: onvermoeib­aar, een perfecte balbehande­ling, sterk in de duels en een goed schot.

“Hij heeft een fantastisc­he wedstrijd gespeeld”, loofde Losada. “Sterk in de recuperati­e en ook offensief aanwezig. Alleen moet hij in balbezit nog iets sneller denken. Maar the sky is the li

“Er is al vaak gezegd dat we niet kunnen verdedigen, maar nu toonden we dat we een blok zijn.” Tom Pietermaat Middenveld­er Beerschot

mit voor hem.”

Pietermaat kan de lofzang alleen maar beamen: “Met hem erbij wordt het voor ons makkelijke­r op het middenveld. Hij knapt heel veel werk op, wint veel tweede ballen en loopt veel gaten dicht. En dan scoort hij ook nog eens doelpunten.”

Holzhauser, Tissoudali, Coulibaly… De uitblinker­s bij Beerschot zijn dit seizoen amper nog op één hand te tellen. Twee hanen op een erf is meestal geen goed idee, maar Losada laat de Kielse goudhaantj­es perfect in het gareel lopen. Het collectief is nog steeds de grootste troef. En dat is na de nieuwe stuntzege tegen Anderlecht misschien nog de mooiste conclusie voor de Argentijns­e coach.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO BELGA ?? Uitblinker Coulibaly heeft gescoord. Dat verdient een knuffel van Pietermaat.
FOTO BELGA Uitblinker Coulibaly heeft gescoord. Dat verdient een knuffel van Pietermaat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium