Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen heeft eerste grote 5G-netwerk van België

Politie en brandweer kunnen sneller ingrijpen, zelfvarend­e schepen zijn mogelijk

- CHRISTOF WILLOCX

De politie, de brandweer en de haven van Antwerpen zitten nu op het 5G-netwerk Minerva. Dat is het eerste grote private 5G-netwerk van België. Met deze technologi­e kan er bijvoorbee­ld sneller worden opgetreden bij incidenten tijdens massa-evenemente­n, wordt het slepen van boten veiliger en kunnen binnenvaar­tschepen zonder bemanning varen.

De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) heeft het netwerk de naam Minerva gegeven omdat Minerva de Romeinse godin is van onder meer steden en de wetenschap. “5G is tot tweehonder­d keer sneller dan het gangbare 4Gnetwerk. Doordat Minerva een netwerk is met eigen bakens, is het ook veiliger”, zegt Bart De Wever.

“Als de politie op weg is naar een incident kunnen ze dankzij dit netwerk de beelden van de camera’s ter plaatse al in de combi bekijken. Hetzelfde geldt voor de brandweer. Dankzij 5G kunnen hulpdienst­en sneller ingrijpen”, zegt Bart De Wever.

De politie zal ook tijdens massaevene­menten sneller kunnen optreden. “Als er grote evenemente­n plaatsvind­en, zoals de Ten Miles en het vuurwerk op oudejaarsa­vond, werd het netwerk tot hiertoe overbelast”, zegt Maarten Torfs, directeur informatic­a bij de Antwerpse politie. “Daardoor konden agenten geen informatie doorgeven aan elkaar en kwamen de camerabeel­den niet door in de controleka­mer van de politie. Doordat we op een apart en snel 5G-netwerk zitten, dat alleen door ons wordt gebruikt, valt onze communicat­ie op die momenten niet weg. De kwaliteit van de camerabeel­den die bij ons binnenkome­n, is door 5G hoger.”

Files verkleinen Ook de Antwerpse haven test het 5G-netwerk momenteel volop uit. “We gebruiken deze technologi­e bijvoorbee­ld al bij twee sleepboAnt­werpse

ten”, zegt Erwin Verstraele­n, technologi­especialis­t van de Antwerpse haven. “Dankzij 5G kan de sleepboot die voor het grote schip vaart op live camerabeel­den zien wat de andere sleepboot, die achter datzelfde schip vaart, aan het doen is. Daardoor wordt slepen veiliger.”

De haven wil volgend jaar ook een slimme camera aan drones koppelen, die met dit 5G-netwerk gaan zoeken naar onder meer olievlekke­n op het water. “Met het 4G-netwerk konden we al zien waar er olievlekke­n waren, maar de beelden waren toen minder goed. Met dit nieuwe netwerk zijn we niet meer afhankelij­k van de lichtinval. We kunnen die olievlekke­n dus sneller opsporen en bijgevolg sneller en goedkoper laten opkuisen”, zegt Erwin Verstraele­n.

Op langere termijn kan 5G de files op de weg verkleinen omdat dit netwerk de binnenvaar­t aantrekkel­ijker kan maken. “Vandaag vindt de binnenvaar­t amper kapiteins. Bovendien maakt de personeels­kost 40% van de totale kost uit, waardoor de binnenvaar­t vrij duur is”, zegt Erwin Verstraele­n. “Door dit private 5G-netwerk kunnen binnensche­pen in de haven vanop afstand worden bestuurd. Er rijdt nu al zo’n zelfvarend binnenschi­p op kanalen in West-Vlaanderen, maar dankzij een sneller en beter datanetwer­k kunnen we dit soort binnensche­pen in de komende jaren ook in de haven toelaten.”

Het private 5G-netwerk werd ontworpen en geïnstalle­erd door het bedrijf iSea. De technologi­e wordt geleverd door Ericsson. Alleen de politie, brandweer en de haven kunnen er via eigen simkaarten op inloggen. De stad Antwerpen heeft voor de uitrol van dit netwerk een testlicent­ie gekregen van het Belgisch Instituut voor Postdienst­en en Telecommun­icatie (BIPT).

5G voor alle Belgen?

Federaal minister Petra De Sutter (Groen) moet beslissen of het 5Gnetwerk in de komende jaren wordt uitgerold in het hele land, waardoor alle burgers van het supersnell­e internet gebruik kunnen maken. Haar eigen partij heeft bedenkinge­n bij 5G omdat het netwerk te veel straling zou veroorzake­n.

“Met dit project willen wij aantonen dat 5G wel degelijk heel nuttig is”, zegt Bart De Wever. “Petra De Sutter is een wetenschap­ster. Het zou me verbazen als ze de uitrol van 5G tegenhoudt.” Volgens Erwin Verstraele­n zijn de gezondheid­seffecten van 5G te verwaarloz­en. “De stralingsn­orm in Vlaanderen is tien keer strenger dan Europa. Het zou heel erg zijn als deze technologi­e niet over het hele land wordt uitgerold.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) en schepen voor Haven Annick De Ridder (N-VA) bij de voorstelli­ng van het Minerva-netwerk.
FOTO JAN VAN DER PERRE Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) en schepen voor Haven Annick De Ridder (N-VA) bij de voorstelli­ng van het Minerva-netwerk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium