Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het fragiele ego van Poetin

Burgemeest­er Praag was mogelijk doelwit van Russische spion met gif in koffer

- MARC KLIFMAN

Hij maakte eerder al duidelijk niet bang te zijn van grootmacht­en als China en Rusland. Maar een langlopend­e ruzie met het Kremlin lijkt nu stevig te escaleren voor de Praagse burgemeest­er Zdenek Hrib. Uit onderzoek zou blijken dat een Russische spion onlangs naar de Tsjechisch­e hoofdstad reisde met het uiterst giftige ricine in zijn diplomatie­ke koffer. Het doelwit? Het Praagse stadsbestu­ur. Rusland ontkent de aantijging­en met klem.

Begin deze maand, op de luchthaven van Praag. Een man met Russische nationalit­eit landt op de tarmac. Hij toont zijn diplomatie­k paspoort en wordt zonder argwaan weggeleid. Niemand die zich vragen stelt, niemand die zijn bagage controleer­t. De man wordt opgepikt door een diplomatie­k voertuig en rechtstree­ks naar de Russische ambassade in de Tsjechisch­e hoofdstad gebracht.

Op zich niets bijzonders, zou men denken. Maar het Tsjechisch­e blad Respekt onthulde dat de lokale autoriteit­en in een latere fase achterhaal­den dat in het koffertje van de zogenoemde diplomaat een hoeveelhei­d van het uiterst giftige ricine stak.

Die onthutsend­e vaststelli­ng deed de Tsjechisch­e politie concrete informatie over de man in kwestie opzoeken. Na uitvoerig onderzoek vermoedt men dat hij een spion zou zijn van een van de Russische geheime diensten. Meer nog: hij zou een “reëel gevaar” betekenen voor enkele politici in

het Praagse stadsbestu­ur.

Sovjet-standbeeld verwijderd

Een van die vermoedeli­jke doelwitten is, volgens Respekt, zonder twijfel burgemeest­er Zdenek Hrib. Het is nooit een geheim geweest dat de

liberaal van de Tsjechisch­e Piratenpar­tij overhoop ligt met het Kremlin, na eerdere omstreden beslissing­en. Hrib – een 38-jarige dokter van opleiding – is nooit bang geweest van een beetje tumult. Ook niet als zijn tegenstand­ers grootmacht­en als Rusland of China zijn. Eind vorig jaar deed hij nog wat geen enkel ander land zou durven: China pesten. Hij deed dat onder meer door zijn stad te laten verzustere­n met het Taiwanese Taipei, wat een doorn in het oog was van de Chinese regering.

Maar nu zou dus vooral Moskou erg kwaad zijn op Zdenek Hrib en zijn Praagse collega’s. Het stadsbestu­ur zou zich de woede van Rusland op de hals hebben gehaald met een aantal verrassend­e beslissing­en de voorbije maanden. Zo onthulde burgemeest­er Hrib in februari het nieuwe naambordje van het gewezen “Onder De Kastanjebo­men Plein”, vlak naast de Russische ambassade. Het plein werd omgedoopt tot het “Boris Nemtsov Plein”. Pittig detail: Nemtsov is een Russische oppositiep­oliticus die enkele jaren geleden werd doodgescho­ten in het centrum van Moskou nadat hij luid kritiek gaf op president Poetin. Zijn moord is officieel “niet opgehelder­d”.

Politiebes­cherming

De andere politici die in het vizier van de mogelijke Russische spion kwamen, zouden districtsb­urgemeeste­r Pavel Novotny zijn, en Ondrej Kolar van het zesde district van Praag. Hij zou het verhaal van onderzoeks­blad Respekt inmiddels volledig bevestigd hebben, en staat net als burgemeest­er Hrib onder politiebes­cherming omdat de Russische diplomaat volgens de theorie uitgestuur­d zou zijn om hen te vermoorden. Ondrej Kolar zou betrokken geweest zijn bij een andere beslissing die wrevel opwekt in Moskou, namelijk het verwijdere­n van het standbeeld van een Sovjet-maarschalk in zijn district.

In een interview met Politico zegt burgemeest­er Zdenek Hrib dat hij de commotie van Rusland om die beslissing­en niet goed snapt. De Tsjechisch­e autoriteit­en spreken zich officieel niet uit over een mogelijke dreiging op hun politici. Maar burgemeest­er Hrib neemt de bedreigen wel ernstig, zegt hij tegenover Politico. “Ik kan niet zeggen waarom de politie mij onder beschermin­g plaatst. Maar in dit land doen ze dat alleszins niet voor niets”, zegt hij. Of hij dan ook bang is? “Het is de taak van een politicus om de vrijheid van meningsuit­ing te verdedigen. Ook als er een risico voor je eigen veiligheid is. Dat is een principiël­e zaak.”

“Verzonnen verhaal”

De Tsjechisch­e president Milos Zeman is niet gelukkig om de ruchtbaarh­eid rond een mogelijke bedreiging op de burgemeest­er van Praag. Hij hoopte net toenaderin­g te zoeken tot Rusland en China, en beschuldig­t Zdenek Hrib er nu van dat hij zijn eigen “buitenland­s beleid” voert.

De Russische ambassade noemt de aantijging­en over een moordcompl­ot met gif compleet verzonnen. “Het artikel van Respekt heeft geen enkele grond”, klinkt het resoluut. Ook het Kremlin reageert gepikeerd. “Dit is een verzonnen verhaal”, zegt woordvoerd­er Dmitri Peskov.

 ?? FOTO BELGA ?? Praagse burgemeest­er Zdenek Hrib ligt al een tijd overhoop met het Kremlin.
FOTO BELGA Praagse burgemeest­er Zdenek Hrib ligt al een tijd overhoop met het Kremlin.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium